5 miljoen voor bollebozen van de klas

Ongeveer vierhonderd scholen krijgen in totaal 5 miljoen euro subsidie om toptalent in de klas te stimuleren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) reageert hiermee op een voorstel van een commissie onder leiding van KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf.

Bij hoger begaafde kinderen wordt een derde onvoldoende uitgedaagd. Scholen dachten, soms samen met andere scholen, ideeën uit voor de opvang van de bollebozen. Een commissie onder leiding van Dijkgraaf heeft de voorstellen beoordeeld. "De 28 gekozen projecten zijn innovatief en betrekken hun omgeving bij het project", aldus Dijkgraaf.

In de plannen zoeken basisscholen samenwerking met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Ook de inzet van ICT neemt een belangrijke plek in, evenals extra lessen voor talentvolle leerlingen.

Dijksma wil ook de scholen die geen subsidie krijgen, tegemoetkomen. Deze scholen worden uitgenodigd deel te nemen aan landelijke initiatieven zoals de digitale topschool, en samenwerkingsverbanden met universiteiten.


5 miljoen voor bollebozen van de klas  (foto: DAG)