Maximale taakstraf voor dwingen drinken urine

Twee Leeuwarders die een 16-jarige plaatsgenoot urine lieten drinken en beschoten met een luchtbuks, krijgen de maximale taakstraf van 240 uur. De mannen - 21 en 22 jaar - moeten de jongen ook elk duizend euro schadevergoeding betalen. Verder worden ze verplicht een reclasseringstraject te volgen.

De mannen vroegen de jongen in maart vorig jaar langs te komen. Ze moesten praten over afspraken die de jongen niet zou zijn nagekomen. Eenmaal in de woning werd hij voor de keus gesteld: of klappen, of mee de kelderbox in om een fles urine leeg te drinken.

Op de fles urine volgde een halve liter bier - die moest hij in één teug achterover slaan van zijn belagers, 'om de urinesmaak weg te spoelen'. Vervolgens werd de jongen meerdere malen met een luchtbuks beschoten. Volgens de rechtbank heeft de jongen een angstig uur beleefd, en wisten de twee mannen donders goed dat hij bang was. Toch hielden ze hem tegen toen hij weg wilde.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van zeven en negen maanden geëist. De rechtbank is echter van oordeel dat de beschietingen met de luchtbuks gecontroleerd waren en niet gericht op het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.


Maximale taakstraf voor dwingen drinken urine  (foto: DAG)