'Beheerder .nl-adressen maakt misbruik van monopolie'

SIDN, de stichting die in Nederland verantwoordelijk is voor de uitgifte van internetdomeinen eindigend op .nl, wordt beschuldigd misbruik te maken van haar monopoliepositie. Een groep kleinere 'hosters', bedrijven die websites beheren, heeft een klacht ingediend bij toezichthouder NMa.

Het probleem heeft te maken met een korting die SIDN verleent aan grote hosters. Wie meer dan tienduizend internetadressen eindigend op .nl (zoals fok.nl) heeft geregistreerd, krijgt over elk volgend webadres een korting van 2 procent. De korting kan oplopen tot 8 procent bij meer dan honderdduizend .nl-adressen.

Deze korting schaadt de positie van kleine hosters, zegt Berrie Pelser van belangenvereniging ISPBelang. "Wij worden hierdoor uit de markt gedrukt." Doordat SIDN de enige partij is die internetadressen mag uitgeven die eindigen op .nl, kunnen hostingbedrijven niet overstappen naar een concurrent, zegt Pelser. "De functie van SIDN is een goed beheer van het Nederlandse deel van internet. Ze moeten zich dus niet bezighouden met marktwerking."

ISPBelang heeft daarom een klacht ingediend bij de NMa wegens machtsmisbruik. Pelser zegt dat een kwart van de Nederlandse hostingbedrijven hun actie ondersteunt. "Daar zitten ook grotere partijen bij, die het niet eens zijn met de gang van zaken."

Helpdesk

SIDN stelt dat grotere hostingbedrijven recht hebben op een korting omdat zij veel efficiënter werken. "Kleine partijen maken bijvoorbeeld relatief vaak gebruik van onze helpdesk en veroorzaken daardoor meer kosten", zegt een woordvoerster. "Bovendien is de verleende korting zeer beperkt."

SIDN heeft de reductie met terugwerkende kracht tot 1 januari vorig jaar terugbetaald. Volgens Pelser heeft de grootste hoster daardoor 80 duizend euro teruggekregen. "Spreek dan nog maar eens van eerlijke concurrentie."

De NMa zegt nog niet te kunnen reageren omdat ze de aanklacht nog niet ontvangen heeft.