Obama op matje om prijzige helikopters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich gisteren moeten verantwoorden voor de kosten van de presidentiële helikoptervloot.

De Republikeinse senator John McCain, tijdens de laatste verkiezingen de tegenstander van Obama, was uiterst kritisch over de ruim 8,8 miljard euro die de 28 helikopters gaan kosten.

In 2005 waren de kosten nog begroot op ruim 4,7 miljard euro. De nieuwe helikopters van het bedrijf Lockheed Martin werden de afgelopen jaren steeds duurder en doen op het moment ongeveer 315 miljoen euro per stuk. Ze hebben karakteristieke groene en witte kleuren en bieden meer veiligheid en een groter bereik dan de huidige Sikorsky-toestellen, waarvan sommige veertig jaar oud zijn.

"Uw helikopter gaat net zoveel kosten als Air Force One", aldus McCain met een verwijzing naar de twee vliegtuigen waarmee de Amerikaanse president afwisselend naar het buitenland reist. Obama gaf daarop aan dat hij zijn minister van Defensie, Robert Gates, heeft gevraagd om het heli-project nog eens zeer kritisch door te lichten.

Obama op matje om prijzige helikopters  (foto: ANP)