VN-hulporganisatie Unrwa staakt hulp Gaza

Vluchtelingenorganisatie Unrwa van de Verenigde Naties heeft vandaag besloten niet langer hulp te verlenen aan Palestijnen in de Gazastrook. Volgens de organisatie is het te gevaarlijk om in het gebied slachtoffers te helpen.

De Unrwa heeft zijn activiteiten gestaakt wegens het toenemend vijandelijk optreden van de Israëlische strijdkrachten tegen personeel en goederen van de Unrwa, aldus woordvoerder Adnan Abu Hasna. Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten of voorraden te komen. Ook wordt volgens het Unrwa geschoten op ambulances en hulpverleners.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met het uur, zegt de VN-organisatie. Een miljoen van de 1,5 miljoen mensen in de Gazastrook zit zonder stroom. Circa 750.000 mensen hebben geen water. De overvolle ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.

De voedselvoorraad van de Palestijnen is voor de komende dagen nog op peil. Maar sinds de sluiting van een belangrijke grensovergang vreest het Unrwa dat de voorraad snel slinkt en voedseltekorten zullen ontstaan.

Unrwa: 'wegwezen hier.'  (foto: ANP)