Weekoverzicht Uruzgan

De afgelopen week was het rustig in Uruzgan, dit kwam mede door de Ramadan, waar ook de islamitische bevolking van Afghanistan aan meedoet. De hoofdpunten deze week vormden het toetreden van Slowakije in de Task Force Uruzgan (TFU) en de begrafenis van de genist Jos ten Brinke.

Slowakije

Met de toetreding van Slowakije tot de Task Force Uruzgan, die onder leiding staat van Nederland, zijn er nu vier landen, met Australië, Tjechië en Frankrijk die de TFU ondersteunen. Op deze manier wordt de internationale samenwerking in Uruzgan steeds groter. De Slowaakse eenheid zal de bewaking van het kamp voor zijn rekening nemen, zodat een Nederlands wachtpeloton (van 42 Tankbataljon) terug kan keren naar Nederland.

Jos ten Brinke

Vrijdag 12 september 2008 is de omgekomen Soldaat der eerste klasse van de genie Jos ten Brinke begraven in zijn woonplaats Rekken. Militairen van het 41ste Pantsergeniebataljon vormden een erehaag tijdens de uitvaart die onder grote belangstelling plaats vond.

Belgische F16's

Door de plaatsing van Belgische F16's op het vliegveld van Kandahar kan Nederland zijn detachement terugbrengen van zes naar vier F16's. Dit zal op korte termijn gaan gebeuren. De Belgische F16's zijn vanaf deze week volledig operationeel.

Gevechtscontacten

Deze week zijn militairen van de TFU twee keer beschoten door 107mm granaten in de buurt van Qudus, waarbij één keer vuur beantwoord werd. Beide incidenten hadden geen slachtoffers of schade tot gevolg. Verder zijn er enkele waarschuwingsschoten gelost voor bestuurders van voertuigen die stoptekens van TFU militairen negeerden. Ook éénmalig bij mensen die zich ophielden bij het wrak waar vorige week een IED geplaatst was.

Ten noorden van Tarin Kowt is door de explosieven opruimingsdienst een IED onschadelijk gemaakt. Ook in de buurt van Chora werd een IED gevonden en onschadelijk gemaakt.

F16 piloten van de Air Task Force hebben deze week ISAF troepen in de provincie Helmand (ten zuiden van Uruzgan)

Publieke opinie

Uit onderzoeken dat deze maand is gehouden, blijkt dat de publieke opinie over de missie in Uruzgan niet is veranderd ten opzichte van vorige maanden. Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

 


 

Meer nieuws, info en weetjes, niet alleen over Uruzgan, maar over heel de defensie kan je vinden in het DEF-forum .