'Luchtbuksen steeds gevaarlijker'

Luchtbuksen worden steeds krachtiger en daardoor gevaarlijker. Het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV) wil daarom dat de wet zo snel mogelijk wordt gewijzigd, zodat niet meer iedereen zomaar een luchtdrukwapen kan kopen. Iedereen die nu achttien jaar en ouder is, mag zonder vergunning een luchtbuks kopen en bezitten. Volgens het LPV is het slechts een kwestie van tijd voordat er ernstige ongelukken gebeuren met dergelijke wapens.

LPV-voorzitter Paul Gademan noemt het zorgelijk dat de kracht van luchtbuksen nog steeds toeneemt. "De jongste generatie luchtdrukwapens heeft bijna de kracht van vuurwapens, maar omdat het luchtdrukwapens zijn vallen ze niet onder de wapenwet. De politie doet op dit moment onderzoek naar de kracht van luchtdrukwapens die wij tegenkomen. Als we de resulaten daarvan binnen hebben, zullen we vragen om aanpassing van de wetgeving."

Wapendeskundigen maken zich momenteel de meeste zorgen om pcp-buksen. Dit zijn luchtdrukwapens die 9 milimeter kogels met luchtdruk kunnen afvuren. "De luchtbuksen die tegenwoodig te koop zijn lijken in niets meer op de buksjes waar wij vroeger mee schoten. De kracht is echt immens", aldus wapenexpert Dick Onderwater. Volgens hem is de wapenwet achterhaald door de technologische vooruitgang die de luchtbuksen hebben geboekt.