Gaslek Westergasfabrieksterrein nog niet gevonden

Het is vrijdag nog altijd niet gelukt om het gaslek op te sporen dat dinsdagavond aan het licht kwam op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam. Het onderzoek gaat door, liet een woordvoerster van stadsdeel Westerpark weten.

Met detectieapparatuur speuren deskundigen na het weekeinde verder naar het lek. Donderdag moest er een specialistisch bedrijf aan te pas komen om in de vervuilde grond van de voormalige gasfabriek te graven. Ook die kon het niet vinden. Bij een sanering is ooit de bovenste grondlaag van 1,5 meter door schone grond vervangen, maar het lek zit waarschijnlijk nog in de laag daaronder.

Zolang de bron nog niet is gevonden, verrichten Nuon en Waternet uit voorzorg twee keer per dag een gasmeting. De plek waar het lek vermoedelijk in de buurt zit, is afgezet.

Het kinderdagverblijf dat de afgelopen dagen een onderkomen kreeg in de raadszaal van het stadsdeelkantoor, kan maandag wel weer de deuren openen. Het riool dat naar het gebouw leidt, is volgens de zegsvrouw dichtgestort waardoor er geen gas meer kan binnenkomen.

Het gevaar op een grote ontploffing is overigens gering, omdat vaststaat dat het gas niet uit een hogedrukleiding afkomstig is. Het waterleidingbedrijf ontdekte het lek bij een periodieke controle in het riool. Daarbij werd een verhoogde concentratie gas geconstateerd. De geur is in de omgeving niet te ruiken.