Vredessoldaat gedood in Darfur

In Darfur is vandaag een lid van de internationale vredesmacht Unamid doodgeschoten, een week nadat zeven andere blauwhelmen hetzelfde was overkomen in de Sudanese crisisregio. Dat meldde woordvoerster Marie Okabe van de Verenigde Naties.

Het jongste dodelijke schietincident was in het westen van Darfur. De Nigeriaanse militair van de gezamenlijke vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie kwam om toen zijn patrouille werd beschoten. Nadere details gaf Okabe niet.

De zeven militairen die vorige week omkwamen liepen in een hinderlaag in het noorden van Darfur. Een diplomaat bij de VN-Veiligheidsraad meldde woensdag op anonieme basis dat er sterke aanwijzingen zijn dat de aanval is uitgevoerd door een militie die nauwe banden heeft met de Sudanese regering. Het regime in Khartum ontkende eerder iedere betrokkenheid.

Regeringsgezinde Arabische milities (Janjaweed) zaaien al jaren dood en verderf onder de lokale bevolking van Darfur. In vijf jaar tijd zijn volgens VN-schattingen 300.000 mensen omgekomen en circa twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.