Voetbal: Uitslag finale Champions League

In Moskou heeft Manchester United de Champions League gewonnen. Het was geen makkelijke klus, er moesten strafschoppen aan te pas komen. Van der Sar eiste een hoofdrol op, door de penalty van Anelka te stoppen. Hierdoor won Manchester de strafschopenserie met 6-5.

De twee elftallen, die het ook uitvochten om het kampioenschap in Engeland, tastten aanvankelijk af. Het enige beetje gevaar kwam per ongeluk, toen een voorzet van Owen Hargreaves van richting werd veranderd. De bal werd echter zonder al te veel moeite gepakt door doelman Petr Čech. Vijandelijk was het al vrij snel, getuige enkele korte opstootjes. Zo kreeg Claude Makélélé de Mancunians over zich heen, nadat Paul Scholes in een botsing met de Fransman bloedend bleef liggen. Scholes kon verder na een behandeling, maar het voorval leverde beide een gele kaart op.

De elftallen gingen vervolgens wel sneller spelen, en dat resulteerde al snel in de voorsprong voor United. Een mooie één-twee tussen Wes Brown en Scholes werd gevolgd door een voorzet op Cristiano Ronaldo. De Portugees timede goed en kopte vervolgens zijn achtste Champions League-treffer van het seizoen binnen. Ondanks dat de Red Devils beter waren, kreeg Chelsea de kans om gelijk te komen. Van dichtbij zag Michael Ballack zijn inzet echter weggestompt door Edwin van der Sar. Razendsnel kwam United er uit om de voorspong te vergroten, maar ook Čech liet zien te kunnen keepen. Allereerst stopte hij een kopbal van Carlos Tévez, om seconden later een poeier van Michael Carrick tot hoekschop te verwerken.

Vlak voor rust kreeg de ploeg uit Manchester wederom een goede kans op de 2-0, maar de voorzet op Tévez werd door alles en iedereen gemist. In plaats daarvan werd op slag van rust de stand gelijk getrokken. Een schot van Michael Essien werd tot tweemaal toe van richting veranderd, om zo voor de voeten van Frank Lampard te belanden. De middenvelder van Chelsea kon de bal vervolens vrij gemakkelijk langs Van der Sar werken, en bepaalde zo de ruststand op 1-1.

In het begin van de tweede helft bleven de mogelijkheden over en weer gaan. Toch waren het the Blues die de betere kansen creëerden, met onder meer Essien en Ballack die hun pogingen maar net het doel zagen missen. United had het lastig om het spel weer naar zich toe te trekken, en kwam slechts sporadisch op de helft van de Londenaren. Chelsea hield het offensief echter niet vol, waardoor de veldverdeling naar het eind van het duel toe weer wat eerlijker werd. Terwijl United dacht weer wat te kunnen proberen, loste Didier Drogba zijn eerst echte gevaarlijke schot. De knal van de Ivoriaan spatte met nog ruim tien minuten op de klok uiteen op de buitenkant van Van der Sars doel.

In de slotfase, waarin beide elftallen moegestreden naar de korte rustpauze snakten, werd de eerste wissel pas gemaakt. Ryan Giggs verving Scholes, en werd daarmee de speler die het vaakst uitkwam voor de Mancunians, liefst 759 keer. De mannen van Avram Grant zouden de negentig minuten allen volmaken. Vlak na het begin van de eerste verlenging zou de oefenmeester dan toch zijn eerste basisspeler eruit halen; Malouda werd vervangen door Salomon Kalou. De oud-Feyenoorder zag direct na zijn invalbeurt Lampard de lat raken, nadat Ballack hem de bal bezorgde.

Vijf minuten later was United zeer dicht bij de tweede goal. De inzet van Ryan Giggs werd door verdediger John Terry echter over het lege doel gekopt. Met nog tien minuten te gaan schoot Drogba een vrije trap maar rakelings langs de kruising van het doel van de Oranje-aanvoerder. Hij mocht deze nemen nadat Nemanja Vidić zichzelf geel bezorgde middels een overtreding op invaller Nicolas Anelka. Dat was meteen het laatste wapenfeit van de Ivoriaan, want hij ontving de rode kaart na een rel tussen de teams. Drogba deelde een tikje uit aan Vidić en mocht inrukken van arbiter Ľuboš Micheľ. Uiteindelijk zouden strafschoppen de uitkomst moeten bieden, aangezien de gelijke stand bewaard bleef.

Nadat beide ploegen de eerste penalty's koel in het net schoten, was het Ronaldo die de eerste misser op zijn naam kreeg. Cech stopte de inzet van de Portugees, en zag Lampard vervolgens wel raken. Van der Sar raakte de strafschop van Ashley Cole nog wel aan, maar moest hem toch doorlaten. Hierdoor moest invaller Nani wel scoren, en deed dat ook. Vervolgens kreeg aanvoerder Terry de kans zijn ploeg naar winst te schieten. De verdediger gleed weg bij de aanloop, en raakte hierdoor de buitenkant van de paal. De volgende twee strafschoppen werden wel weer koelbloedig genomen, waardoor de spanning alsmaar toenam. Nicolas Anelka, ooit winnaar van de CL, moest de veertiende strafschop voor zijn rekening nemen. De Franse invaller koos de linkerhoek, maar daar was Van der Sar ook te vinden. De aanvoerder van het Nederlands elftal stompte de bal uit de zestien en bezorgde Manchester United daarmee de derde Champions League in de historie.

Manchester United FC* - Chelsea FC 1-1 (6-5 na strafschoppen)
26' Cristiano Ronaldo 1-0
45+1' Frank Lampard 1-1
116' Didier Drogba (Chelsea)

Strafschoppen:

Carlos Tévez scoort: 1-0
Michael Ballack scoort: 1-1
Michael Carrick scoort: 2-1
Juliano Belletti scoort: 2-2
X Cristiano Ronaldo mist: 2-2
Frank Lampard scoort: 2-3
Owen Hargreaves scoort: 3-3
Ashley Cole scoort: 3-4
Nani scoort: 4-4
X John Terry mist: 4-4
Anderson scoort: 5-4
Salomon Kalou scoort: 5-5
Ryan Giggs scoort: 6-5
X Nicolas Anelka mist: 6-5

Arbiter: Ľuboš Micheľ (SVK)
Stadion: Luzhniki, Moskou, Rusland
Gele kaart: Paul Scholes, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić, Carlos Tévez (Manchester United), Claude Makélélé, Ricardo Carvalho, Michael Ballack, Michael Essien (Chelsea)
Rode kaart: Didier Drogba (Chelsea)

De teams:

Manchester United FC: Edwin van der Sar; Wes Brown (Anderson/120+5), Rio Ferdinand (C), Nemanja Vidić, Patrice Evra; Owen Hargreaves, Paul Scholes (Ryan Giggs/87), Michael Carrick, Cristiano Ronaldo; Wayne Rooney (Nani/101), Carlos Tévez.
Ongebruikte wissels: Tomasz Kuszczak (D), John O'Shea, Darren Fletcher, Mikaël Silvestre.
Coach: Sir Alex Ferguson (SCO)

Balbezit: 58%
Schoten (op doel): 12 (5)
Overtredingen: 22
Hoekschoppen: 5


Chelsea FC: Petr Čech; Michael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry (C), Ashley Cole; Joe Cole (Nicolas Anelka/99), Michael Ballack, Claude Makélélé (Juliano Belletti/120+4), Frank Lampard, Florent Malouda (Salomon Kalou/92); Didier Drogba.
Ongebruikte wissels: Carlo Cudicini (D), Andryi Shevchenko, John Obi Mikel, Alex.
Coach: Avram Grant (ISR)

Balbezit: 42%
Schoten (op doel): 24 (3)
Overtredingen: 25
Hoekschoppen: 8

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager