Weer Nederlandse militairen gewond door bermbom

Opnieuw zijn drie Nederlandse militairen gewond geraakt door een bermbom tijdens een patrouille in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat gebeurde donderdagochtend aan de zuidrand van de Balluchivallei, meldde het ministerie van Defensie.

De militairen zijn overgebracht naar het militaire hospitaal op Kandahar. Zij maken het volgens Defensie naar omstandigheden goed. Zij hebben zelf hun familie geïnformeerd. Het ministerie wil niet meer over hun verwondingen kwijt, dan dat twee van hen lichtgewond zijn en de ander gewond. De zwaargepantserde bushmaster waar zij in zaten is flink beschadigd.

Het is de vierde keer in nog geen week tijd dat Nederlandse militairen door een zogenoemd geïmproviseerd explosief (IED) gewond raken. In totaal zijn daarbij volgens Defensie nu twaalf mensen gewond geraakt.

Een van hen raakte daarbij beide benen kwijt. Hij is overgebracht naar Nederland en ligt in coma in het centraal militair hospitaal in Utrecht. Volgens Defensie is zijn toestand nog steeds stabiel, maar kritiek.