Belgische minister verklapt opslag kernwapens

Icoon BelgieDe Belgische minister van Defensie De Crem heeft een blundertje begaan: hij liet per ongeluk vallen waar in België kernwapens opgeslagen liggen. Tijdens een bezoek aan de basis Kleine Brogel in de buurt van Peer zei hij dat op die plaats "nucleaire capaciteit" aanwezig was.

Dit is een grove fout van de minister. Het is een publiek geheim dat in landen als Nederland en België, die in beginsel tegen kernwapens zijn, toch nucleaire wapens van de NAVO opgeslagen liggen op verschillende bases. Hier wordt officieel niet over gesproken. De precieze locatie van de wapens is een NAVO-geheim. De minister is na zijn actie door premier Verhofstadt en door de vice-premiers op de vingers getikt.

Verschillende vredesgroepen hebben de kwestie aangegrepen om weer te eisen dat de kernwapens ontmanteld worden. Eerder mislukte dat, omdat de wapens officieel helemaal niet bestaan.

In Nederland is Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant de locatie waarvan er zeer sterke vermoedens bestaan dat er kernwapens liggen. Dit wordt door het ministerie van Defensie officieel bevestigd noch ontkend.