Veel doden door autobom in Tal Afar

Icoon AanslagIn de Noord-Iraakse stad Tal Afar zijn vandaag zeker 25 mensen om het leven gekomen door de ontploffing van een met explosieven gevulde vrachtwagen. Zeker dertig mensen raakten gewond. Circa tien gebouwen werden verwoest door de klap, meldde de lokale politie.

De aanslag, vermoedelijk het werk van een zelfmoordenaar, werd gepleegd in een overwegend sjiitische wijk van Tal Afar. Onder het puin liggen vermoedelijk nog veel slachtoffers. De autoriteiten hebben een uitgaansverbod ingesteld. In de stad bij de grens met Syrië ontplofte in maart ook een vrachtautobom. Door die aanslag kwamen zeker honderd mensen om en mogelijk 152. Een wraakactie door sjiitische politiemannen kostte vervolgens aan zeker zeventig mensen het leven in de etnisch en religieus gemixte stad.

De Amerikaanse president George Bush noemde Tal Afar vorig jaar nog een ''vrije stad die reden geeft tot hoop in een vrij Irak''. Hij sprak toen na een Amerikaans offensief om de stad te bevrijden uit de klauwen van al-Qaeda-strijders.

In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen vanochtend zeker negen mensen om door een aanslag, meldden veiligheidsfunctionarissen. De bom, die langs de kant van de weg van verborgen, ontplofte bij een bushalte in een zuidelijke buitenwijk van de stad.