Nederland weert Hamas-Palestijnen

PolitiekCDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen heeft het visum van de Palestijnse Hamas-minister Basem Naim ingetrokken. Hierdoor is Naim niet meer welkom in ons land. De Hamas-minister was op weg naar de omstreden Palestijnse conferentie die morgen in Rotterdam wordt gehouden en die georganiseerd is door het Palestijnse Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS).

Naim liet zich echter niet tegenhouden en stapte in Caïro toch op een vliegtuig naar België, om vandaar naar Nederland te kunnen reizen. Aangekomen op het vliegveld Zaventem werd hij echter vastgehouden en weer teruggestuurd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn meer visa ingetrokken van mensen die naar Rotterdam willen komen. Op dit moment zijn vier Palestijnse delegatieleden onderweg naar Schiphol. Ook zij zullen echter niet verder komen dan de luchthaven. De Marechaussee zal hen tegenhouden.

Eerder werd al bekend dat de Palestijnse premier Ismail Haniyeh niet naar Nederland mocht komen voor de conferentie. Verhagen liet hem bij voorbaat weten dat hij geen visum aan hoefde te vragen. Een ander die wilde komen spreken, de extremistische groot-moeftie van Jeruzalem Ikrima Sabri, trok gisteren zijn visumaanvraag zelf in.

De conferentie die morgen plaatsvindt in de Doelen wil aandacht vragen voor het lot van de Palestijnse vluchtelingen. De datum 5 mei is bewust gekozen omdat de Palestijnen willen dat Nederlanders op Bevrijdingsdag ook denken aan Palestijnen die onder Israëlische bezetting leven. Oud-CDA-premier Dries van Agt is één van de sprekers morgen.