Geen visum voor Palestijnse premier

Icoon PolitiekDe Palestijnse premier en Hamas politicus Ismail Haniyeh komt niet naar Nederland. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft maandag besloten hem geen visum te geven.

Het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) had de premier uitgenodigd voor de vijfde Palestijns Europese conferentie op 5 mei in Rotterdam. PPMS reageerde teleurgesteld op het nieuws.

Haniyeh had nog geen visumaanvraag ingediend. Hij wachtte op een signaal van de Nederlandse politiek, aldus een woordvoerder van PPMS. De organisatie vindt het een slechte zaak dat de democratisch gekozen premier niet mag komen. De woordvoerder noemt deze ''anti-Palestijnse houding'' van het kabinet slecht voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Haniyeh krijgt geen visum omdat Hamas op de Europese lijst van terroristische organisaties staat, zo liet Verhagen weten. De Palestijnse regering erkent de staat Israël niet en heeft geweld tegen de staat Israël niet afgezworen. Om die reden wil Verhagen alleen dialoog voeren met individuele leden van de Palestijnse regering die wel aan die voorwaarden voldoen, om zo de gematigde krachten te steunen.

Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA zijn verdeeld over deze kwestie. Het CDA en de ChristenUnie vinden dat de Hamas-politicus geen visum moet krijgen. Van de PvdA had hij wel als premier, maar niet op persoonlijke titel mogen komen, zei Tweede-Kamerlid Martijn van Dam.