Turkse premier wil vervroegde verkiezingen

Het Turkse constitutionele hof in Ankara heeft gisteren de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard. In Turkije kiest het parlement de president. Er waren op het moment van de stemming 361 parlementsleden aanwezig en dat hadden er 367 moeten zijn. Dat kwam omdat de oppositie, die net als het leger vreest dat de scheiding van kerk en staat in gevaar komt met de islamitische presidentskandidaat Abdullah Gül, weg bleef bij de stemming.

Tegen de uitspraak van het constitutionele hof is geen beroep mogelijk. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die Gül naar voren had geschoven, wil nu dat er vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden. Vandaag zal hij het parlement verzoeken hiermee in te stemmen om zo een einde te maken aan de politieke crisis in het land.

De parlementsverkiezingen zouden volgens Erdogan daarmee in plaats van begin november al op 24 juni of eventueel op 1 juli kunnen plaatsvinden. Erdogan heeft ook voorgesteld om de grondwet zo te veranderen dat in de toekomst niet meer het parlement, maar de bevolking rechtstreeks de president kiest. Het presidentschap duurt zeven jaar, Erdogan wil dat verkorten naar vier of vijf jaar.

De Turkse zakenwereld dringt al enige tijd op vervroegde verkiezingen aan omdat de voortdurende politieke onzekerheid Turkije schade aan doet. Op langere termijn, zo stelt econoom na econoom op de Turkse televisie, leidt de politieke crisis ertoe dat met name buitenlandse investeerders nog eens extra zullen nadenken voordat ze geld investeren in Turkije.

Veel Turken, en ook de machtige Turkse strijdkrachten, zien presidentskandidaat Gül helemaal niet zitten omdat de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van Erdogan en Gül wortels heeft in de politieke islam. Ze vrezen dat Gül zijn toch vooral ceremoniële post zal misbruiken om het wereldse, seculiere karakter van Turkije aan te tasten.

Met dank aan Me_Master, thekorenwolf en Demokrat voor de submit.