VS leveren CIA-verdachten niet uit aan Italië

Icoon BuitenlandsDe Verenigde Staten zullen niet voldoen aan het Italiaanse verzoek om 26 Amerikanen uit te leveren. De verdachten, de meesten CIA-agenten, moeten terechtstaan voor de ontvoering van een islamitische geestelijke.

Dat heeft de juridisch adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice woensdag gezegd. Algemeen werd al aangenomen dat Washington niet aan het aangekondigde verzoek van Italië zou voldoen.

Imam Hassan Mustafa Osama Nasr, verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, werd in 2003 in Milaan ontvoerd en zou door CIA-agenten zijn overgevlogen naar Egypte. Daar werd hij naar eigen zeggen gemarteld. Onlangs werd hij vrijgelaten.

Amerikaanse media uitten de verwachting dat de zaak tegen de 26 in hun afwezigheid zal worden gevoerd. De meeste aangeklaagde Amerikanen zijn terug in de VS. Onder hen zijn de toenmalige chefs van de CIA in Rome en Milaan, Jeff Castelli en Robert Lady. De laatste zegt tegen de ontvoering te zijn geweest, maar dat zijn protest terzijde werd geschoven.

Behalve de Amerikanen moeten vijf Italianen voor de rechter in Milaan verschijnen. Het gaat onder anderen om generaal Nicolo Pollari, het in november wegens deze affaire ontslagen hoofd van de Italiaanse militaire inlichtingendienst SISMI.

Milaan
Volgens de Italiaanse justitie werd Hassan Mustafa Osama Nasr, een moslimgeestelijke met de bijnaam Abu Omar, in februari 2003 in de straten van Milaan ontvoerd door een CIA-team. Geheime vluchten brachten hem via Duitsland naar Egypte.

De rechtszaak rond de ontvoering moet op 8 juni beginnen. Het zal het eerste proces zijn over de Amerikaanse praktijk om terreurverdachten in het geheim over te brengen van het ene naar het andere land.

De regering in Rome ontkent op de hoogte te zijn geweest van de kwestie. Het uitleveringsverzoek van justitie is nog steeds niet doorgestuurd aan Washington. Rome stelt dat de magistraten hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden.