Italiaanse justitie wil 22 CIA-agenten uitgeleverd hebben

De Italiaanse justitie wil de uitlevering van 22 CIA-agenten. Volgens het openbaar ministerie van Milaan zijn de Amerikanen verantwoordelijk voor de ontvoering in 2003 van de Egyptische imam Mustafa Hassan. Deze werd vanuit Milaan ontvoerd naar de Amerikaanse militaire vliegbasis Aviano, waarna hij via een VS-basis in Duitsland naar Egypte werd getransporteerd voor verhoor.

De imam zou in Egypte zijn gemarteld. In april 2004 kwam hij vrij, maar toen hij zijn verhaal aan de pers vertelde, werd hij opnieuw opgepakt. Sindsdien ontbreekt ieder spoor; Vermoed wordt dat hij in een geheime gevangenis in Egypte zit. De Italiaanse justitie heeft gisteren ook om zijn uitlevering gevraagd.

Mustafa Hassan wordt ervan beschuldigd een moslimfundamentalist te zijn die deel uitmaakte van de tak van Al-Qaeda in Europa. Hij zou vrijwilligers hebben geronseld voor de oorlog in Irak.

De Italiaanse regering, die normaal gesproken op de hand van de VS is, vroeg in verband met deze affaire in juli nog of de Verenigde Staten de soevereiniteit van Italië willen respecteren. De Verenigde Staten hebben echter nooit verklaringen over de imam of de ontvoering willen afleggen.

De Italiaanse justitie kan overigens niet zelf van Amerika de uitlevering eisen van de CIA-agenten. Minister van Justitie Castelli zal nu namens het openbaar ministerie het verzoek om uitlevering bij de VS moeten indienen.