'Trein niet beter voor milieu dan auto'

Icoon VervoerVolgens een programmamanager van een orgaan binnen het ministerie van Verkeer en Waterstaat is de trein helemaal niet beter voor het milieu dan de auto. Tegenwoordig is er bijna geen verschil meer in vervuiling per reizigerskilometer.

De tijd dat de trein schoner was dan de auto is voorbij, aldus programmamanager Jan Anne Annema. “Twintig jaar geleden was dat misschien zo, maar nu niet meer. De elektriciteit voor treinen moet ook worden opgewekt en elektriciteitscentrale kennen een forse CO2-uitstoot. Bij auto’s zijn er forse sprongen vooruit gemaakt, maar treinen zijn nog altijd zwaar en kosten veel stroom.”

Een ambtenaar van Verkeer en Waterstaat zegt dat het ook niet rendabel is om te investeren in het OV om het fileprobleem op te lossen. Als reden hiervoor geeft hij dat het autogebruik steeds toeneemt, maar het gebruik van de trein al sinds 1991 bijna gelijk is gebleven. “Het fundamentele nadeel van openbaar vervoer is dat je bijna altijd voor- en natransport nodig hebt. De auto blijft niet automatisch staan als er wel gebruik wordt gemaakt van de trein”