'Computergame aanzet tot dubbele moord'

MisdaadDe populaire videogame Final Fantasy VII is mogelijk de inspiratie geweest van twee Duitse scholieren van 17 jaar die afgelopen weekend een echtpaar in het Noord-Duitse dorpje Tessin doodstaken. De twee gymnasium-leerlingen drongen zaterdagavond rond een uur of tien de woning van het echtpaar binnen en staken de 41-jarige vrouw en haar 46-jarige echtgenoot met messen dood.

De Duitse recherche heeft inmiddels de computers van de gymnasiasten in beslag genomen. Volgens de Duitse krant Bild zouden de jongens elkaar hebben aangesproken als 'Sephiroth' en 'Reno', namen van krijgers uit het computerspel. De eerste doodt onschuldige burgers met zijn zwaard.

De jongens gingen er na de dubbele moord vandoor met de auto van het echtpaar. Daarbij namen ze de 15-jarige vriendin van de zoon des huizes mee als gijzelaar. De vlucht kwam echter al snel ten einde toen ze met hun auto op een andere auto botsten. De politie wist de twee tot overgave te bewegen. Het meisje kwam met de schrik vrij.

Toevallig kwamen gisteren de Europese ministers van justitie en Binnenlandse Zaken in Dresden overeen dat ze de verkoop van gewelddadige computerspellen aan kinderen aan banden zullen proberen leggen. Justitie-minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) zei bij die gelegenheid dat hij in ons land wil onderzoeken of de kijkwijzer voor gewelddadige games goed werkt. Hij sloot een verbod voor de meest gewelddadige games niet uit.