Bruinvissen sterven door visnetten

Icoon Milieu Veel van de dit jaar aangespoelde bruinvissen zijn gestorven doordat ze verstrikt raakten in visnetten en verdronken. Deze zogenoemde bijvangstslachtoffers maken 60 procent van het totale aantal aangespoelde dieren uit. Een ander deel van de dieren bleek vooral niet gezond te zijn. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek naar de oorzaken van de strandingen, dat in opdracht van het ministerie van Landbouw is gedaan.

Van 64 gestrande bruinvissen is de doodsoorzaak onderzocht. De dieren spoelden vooral aan in de maanden maart, april en augustus. Minister Cees Veerman van Landbouw gaat met de visserijsector om de tafel zitten om uit te vinden welke vissers medeverantwoordelijk zijn. Zowel het ministerie als de Vissersbond wil niet vooruitlopen op de uitkomst van deze bijeenkomst. Het gesprek vindt plaats in januari of februari.

De aangespoelde bruinvissen die ongezond waren, kwamen waarschijnlijk uit de buurt van Het Kanaal. "De dieren hebben dagen in het water gelegen voor ze aanspoelden", zei onderzoeker Mardik Leopold van IMARES, het maritiem onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen. "Door de vele scheepvaart in Het Kanaal worden de vissen continu gestoord tijdens het eten. Dat was te zien aan de lege magen en de geslonken speklaag van de bruinvissen. Uiteindelijk heeft dat ze het leven gekost".