Crisisoverleg over toetreding Turkije

Icoon Europa Een rapport van de Europese Commissie dat volgende week verschijnt, oordeelt hard over Turkije. het land doet te weinig aan het stimuleren van vrijheid van meningsuiting en aan het uitbannen van marteling. Daarbij stelt de Commissie dat het leger onvoldoende aangepakt wordt. Dit rapport zet toetreding van Turkije tot de EU verder onder druk.

De Commissie ergert zich aan een wet die het strafbaar stelt de Turkse staat te beledigen. Vorige week kreeg een Turkse journalist een voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij schreef over de Armeense genocide. De Turkse premier Recep Tayyip heeft dit weekend nog gezegd dat hij weigert de wet te schrappen.

In december loopt er voor Turkije een ultimatum af: dan moeten schepen uit Cyprus toegelaten worden tot Turkse havens. Turkije wenst Cyprus niet te erkennen, terwijl dat land een lidstaat is van de EU. Als Turkije na december de schepen niet toelaat, dan is de toetreding van Turkije van de baan.

De Europese Commissie houdt er rekening mee dat de onderhandelingen stilgelegd zullen worden. Vorige week zei de voorzitter van de Commissie, Jose Manuel Barroso, nog dat "de zaken slecht gaan" en de onderhandelingen in een "kritieke fase" zijn beland. Ook bleek toen uit opiniepeilingen dat maar weinig Turken en Europeanen toetreding van Turkije tot de EU wenselijk vinden.

Update 19.49 uur

In de Finse hoofdstad Helsinki is er een crisisoverleg gestart rondom de toetreding van Turkije tot de EU. Finland heeft Turkije, Grieks-Cyprus en Turks-Cyprus uitgenodigd voor gesprekken. Dat heeft NU.nl gemeld.

Turkije weigert Grieks-Cypriotische schepen en vliegtuigen toe te laten tot haar havens en vliegvelden, omdat Turkije de EU-lidstaat Cyprus niet erkent. Voor de douane-unie is het verplicht dat Turkije de grenzen openstelt voor alle EU-lidstaten. Finland hoopt een oplossing te zoeken voor het probleem om de toetredingsonderhandelingen weer op gang te krijgen.

Met dank aan Europees voor de submit.