Opblazen prairiehonden mag in Colorado

Icoon OpmerkelijkEen commissie van het staatsbosbeheer van de Amerikaanse staat Colorado heeft landeigenaren donderdag groen licht gegeven voor het opblazen van prairiehonden. Het besluit legaliseert, tot grote vreugde van veel boeren en ranchers, het gebruik van de Rodenator. Met dit apparaat kunnen prairiehonden in hun ondergrondse woonplek, het zogeheten prairiehondendorp, opgeblazen worden met een explosief mengsel van propaan en zuurstof.

De landeigenaren zijn van mening dat het gebruik van deze methode een milieubewust noodzakelijk kwaad is. Prairiehonden nemen volgens hen grootschalig bezit van landbouwgrond en vernielen zowel commerciële gewassen als wilde planten. Door ze op te blazen in plaats van te vergiftigen, zou voorkomen worden dat schadelijke stoffen buiten het probleemgebied in de natuur terechtkomen.

Vanuit de hoek van de dierenbescherming is met teleurstelling en afschuw op het besluit gereageerd. "Dit is in de verste verte niet humaan te noemen", aldus David Crawford van de Rocky Mountain Animal Defense. "Ik denk dat je, als je naar je hart luistert, het gebruik van een apparaat als de Rodenator nooit goed kunt keuren. We hadden dan ook goede hoop dat het nooit zo ver zou komen. Nu deze apparaten dan toch zijn gelegaliseerd, gaan wij een campagne starten tegen het gebruik ervan."

Een woordvoerder van het staatsbosbeheer had overigens nog een belangrijke mededeling: "Ik wil graag benadrukken dat de Rodenator geen apparaat is voor recreatief gebruik. Dit is een apparaat voor de agrariërs van de staat Colorado."


Subtiel is anders