Hbo-studenten vinden snel passende baan

OnderwijsDe arbeidsmarkt voor afgestudeerde hbo'ers is gunstig. Van de studenten die hun opleiding hebben afgerond, vindt 90% binnen drie maanden een passende baan. Dat blijkt uit onderzoek dat het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in opdracht van de HBO-raad heeft uitgevoerd.

Volgens het onderzoek had 95,4% van alle hbo'ers eind 2005 een baan. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 94,6%. De HBO-raad verwacht dat de arbeidsmarkt voor deze groep door de aantrekkende economie steeds gunstiger wordt.

De sterkste groei vond plaats in de sectoren economie, gezondheidszorg en techniek. In de sociaalagogische sector en in het agrarisch onderwijs was sprake van een geleidelijke groei. De onderzoekers noemen het opvallend dat de werkloosheid onder beginnende leraren toenam. Ook beginnende kunstenaars vonden moeilijker een baan.

Veruit de meeste van de 19.000 ondervraagden die in 2003-2004 afstudeerden (84%), vindt dat ze op de hogeschool goed genoeg zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Over de breedte van de opleiding is 83% van de hbo'ers tevreden.