IKEA-catalogus meer verspreid dan Bijbel

IKEA-catalogus Binnenkort valt de nieuwe IKEA-catalogus op de mat. Het lijkt het het zoveelste stuk reclame dat linea recta in de prullenbak verdwijnt, maar schijn bedriegt: de IKEA-gids is het meest verspreide drukwerk ter wereld. De Bijbel, die eeuwenlang onbetwist de nummer één was, is op een behoorlijke achterstand gezet.

Er verschijnen dit jaar 175 miljoen exemplaren van de IKEA-catalogus, in 35 landen en 27 talen. 6,1 miljoen van die gidsen zijn voor Nederland bedoeld. Van de Bijbel worden tussen de 50 en 100 miljoen exemplaren gedrukt en staat daarmee op de tweede plaats. Driekwart van de Nederlanders kijkt ook daadwerkelijk in de IKEA-gids, en zestig procent van de gezinnen bewaart de gids tot er weer een nieuwe uitkomt.

"In veel huishoudens ligt onze catalogus in de la of op de salontafel. Zodra ze iets nieuws willen, is dat de eerste bron om ideeën uit te putten", zegt IKEA-voorlichter Ellen van den Boomgaard. "Internet is in opkomst, maar de catalogus zal nog wel een tijdje blijven bestaan".

Met dank aan Remzz voor de submit.