Groot alarm in Amsterdams havengebied

Icoon OngelukIn het Westelijk Havengebied in Amsterdam is groot alarm geslagen. Aan de Coenhavenweg staat een vat met een mogelijk gevaarlijke stof op springen. De brandweer heeft de omgeving afgezet.

Het vat met de stof staat bij een bedrijf dat scheepsafval verwerkt. Wat er precies inzit, is nog niet duidelijk. Politie, ambulances en verschillende experts op het gebied van gevaarlijke stoffen zijn ter plaatse om hulp te bieden als dat nodig is.

Update 21.59 uur
De Amsterdamse televisiezender AT5 meldt dat de brandweer de situatie sinds 21.40 uur onder controle heeft. In het vat zou aluminiumfosfide gezeten hebben, een stof die gebruikt wordt bij ongediertebestrijding. In combinatie met water ontstaat er een giftig gas, wat hoofdpijn en stuiptrekkingen veroorzaakt en in hoge concentraties zelfs dodelijk kan zijn.

Na de melding werd direct de omgeving van de Coenhavenweg afgezet, en werden kantoren en bedrijven ontruimd. Om het ontploffingsgevaar te verminderen, is het vat een beetje open gezet zodat er gecontroleerd gas uit kon ontsnappen. Dit gas is met droog zand zo goed mogelijk onschadelijk gemaakt. Het gevaar voor een grote gifwolk is daarmee inmiddels geweken.