Hoogleraar boos over censuur islamitisch antisemitisme

OnderwijsEen hoogleraar heeft onder protest passages geschrapt uit zijn afscheidsrede die hij gisteren op de Universiteit Utrecht uitsprak. Het ging om opmerkingen over het huidige islamitische antisemitisme. Volgens prof. dr. Pieter W. van der Horst mocht hij daar van het universiteitsbestuur niet over spreken, omdat het stuk niet wetenschappelijk van aard is.

De hoogleraar Nieuwe Testament die sinds 1969 verbonden is aan de theologische faculteit in Utrecht, is boos over de gang van zaken. Volgens hem is hij gecensureerd omdat het bestuur bang was voor reacties van islamitische studenten. Hij noemt het ''een schandalige inbreuk op mijn academische vrijheid.'' Toen het bestuur onlangs onder ogen kreeg wat Van der Horst wilde zeggen moest hij zich verantwoorden bij een commissie. ''De islamitische studenten zouden stennis schoppen, de rector kon zelfs niet instaan voor mijn veiligheid, het werk was wetenschappelijk beneden peil'' kreeg hij toen te horen.

Fakkel van de jodenhaat
Van der Horst wilde het in zijn afscheidsrede 'De mythe van het joodse kannibalisme' onder andere hebben over ''een groot mondiaal probleem, namelijk dat een deel van de islamitische wereld de fakkel van de jodenhaat van de nazi's heeft overgenomen en met vuur en verve verder draagt. De islamisering van het Europese antisemitisme is een van de meest huiveringwekkende ontwikkelingen van de laatste decennia.'' Deze passages heeft hij geschrapt.

Het bestuur van de Universiteit Utrecht laat weten dat Van der Horst alleen dringend verzocht is bepaalde passages te schrappen. Deze zouden namelijk geen onderdeel vormen van een wetenschappelijk betoog en door hun aard geen onderdeel mogen vormen van een academische afscheidsrede. Van censuur is volgens het bestuur dan ook geen sprake omdat de hoogleraar vrijwillig zijn betoog heeft aangepast.

Hoogleraar Van der Horst zegt zich er overigens bewust van te zijn dat hij van ''islamofobie'' zou worden beschuldigd: ''Maar men mag de ogen nooit sluiten voor zaken die men niet graag ziet of die niet passen in een wereldbeeld dat vaak bepaald is door ideologische oogkleppen.''