Vuurwerkramp Enschede herdacht

Icoon BinnenlandsIn Enschede is vandaag herdacht dat precies zes jaar geleden de vuuropslag van SE Fireworks in de wijk Roombeek ontplofte. Als gevolg daarvan kwamen destijds 23 mensen om het leven en raakten er meer dan duizend gewond. Ook raakten enkele honderden mensen dakloos.

De herdenking werd ditmaal soberder uitgevoerd dan in voorgaande jaren. Een stille tocht en een voordracht van de namen van de omgekomen slachtoffers werden ditmaal achterwege gelaten. Wel werd er bij het naar aanleiding van de ramp opgerichte monument Het Verdwenen Huis Tussen Hemel En Aarde in de wijk het gedicht Enschede Huilt van Willem Wilmink door een buurtbewoner voorgedragen. Ook hield de Enschedese burgemeester Den Oudsten een toespraak, waarin hij het belang van een herdenking onderstreepte, "omdat verdriet om het verlies van geliefden niet voor even is". Verder luidden alle kerken in Enschede rond 15:25 uur, het tijdstip van de grootste ontploffing, de klokken.

De wijk Roombeek is intussen goeddeels herbouwd. Inmiddels is er ook een informatiecentrum geopend waar een vaste plaats is ingeruimd voor een expositie over de gebeurtenissen van 13 mei 2000. "Door de jaren heen zien wij Roombeek weer herrijzen. Een wijk die haar gelijke niet kent in ons land", aldus Den Oudsten, "Een wijk waar twee groepen leven; zij die de vuurwerkramp meemaakten en terugkeerden en zij die, aangetrokken door het bijzondere karakter, zich nieuw vestigden. Beide groepen zullen met elkaar deze wijk met haar bijzondere geschiedenis vorm moeten geven."

Vuurwerkramp verwoest wijk
De wijk Roombeek werd bij de ramp totaal verwoest