Neurenberg-processen herdacht in Duitsland

In het Duitse Neurenberg is dit weekeinde herdacht dat zestig jaar geleden de zogenoemde Neurenberg-processen begonnen. Tijdens deze rechtszaken kregen twaalf nazi-kopstukken de doodstraf opgelegd en werden zeven personen veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg werd in 1945 door de geallieerden opgezet om de grootste nazi's te veroordelen. De bedoeling achter het tribunaal was niet alleen om de misdadigers te bestraffen, maar ook om de wereld te laten zien dat dergelijke daden niet vergeten mogen worden.


Eén van de processen

Van de twaalf personen die de doodstraf opgelegd kregen, zijn er tien daadwerkelijk opgehangen. Rijksmaarschalk Hermann Goering pleegde op de dag van zijn executie zelfmoord in zijn cel. Hitlers rechterhand Martin Bormann werd veroordeeld zonder dat hij bij het proces aanwezig was en bleek later al te zijn overleden. Adolf Hitler zelf heeft nooit terechtgestaan. Hij pleegde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zelfmoord in zijn bunker in Berlijn.

De Neurenberg-processen hebben gediend als voorbeeld voor latere processen tegen oorlogsmisdadigers, zoals de Servische leider Slobodan Milosevic. Ook werden tijdens de processen termen als misdaden tegen de menselijkheid geïntroduceerd. Deze zijn tegenwoordig terug te vinden in de statuten van andere internationale gerechten.