Kerk wil Johannes Paulus II zaligverklaren

Icoon Buitenlands nieuwsHet Vaticaan gaat een versnelde procedure volgen om de in april overleden paus Johannes Paulus II zalig te verklaren. Normaal kan een dergelijk proces pas vijf jaar na de dood van iemand beginnen. De rooms-katholieke kerk zal dinsdag het onderzoek naar het leven, de deugden en reputatie van Karol Wojtyla, oftewel Johannes Paulus II, aanvangen.

Een plechtige ceremonie in de basiliek San Giovanni in Laterano in Rome start het proces. Om iemand zalig te verklaren is het noodzakelijk dat er een wonder aan de desbetreffende persoon kan worden toegeschreven. Voor Johannes Paulus II lijkt dat geen probleem te worden. Zo zou een Amerikaan in 2002 zijn genezen van zijn hersentumor, nadat hij bij de paus te communie was gegaan. Een Italiaanse kardinaal beweert dat hij een aandoening aan zijn keel had die op voorspraak van de vorige paus genas.

"Santo subito", scandeerde het toegestroomde publiek al op het Sint-Pietersplein direct na het overlijden van de kerkvorst. De zaligverklaring is de eerste stap naar de heiligverklaring van de vorige paus. Voor een heiligverklaring zijn echter twee erkende wonderen nodig. Daarbij geldt in de regel vanaf het moment van overlijden een minimale wachtperiode van twaalf jaar.

Paus Johannes Paulus II