Zweedse premier wil minder naakt in reclames

svenski en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Zweedse premier Göran Persson is het veelvuldig gebruik van schaars geklede dames in reclames een doorn in het oog. Persson stuurt aan op zelfregulering door adverteerders en media, maar wil desnoods via wetgeving grenzen stellen aan het in zijn ogen 'vernederende' gebruik van jonge vrouwen.

Dat zei de sociaal-democratische politicus in een toespraak op het vrouwencongres van zijn partij. "Waar je in ons land ook gaat of staat zie je afbeeldingen van jonge vrouwen, bijna naakt. Dat wordt gebruikt als een aansporing om producten te verkopen. Het is vernederend", aldus Persson. De krant Aftonbladet beschuldigde de premier vervolgens van censuur. De hoofdredacteur schreef in een commentaar dat beperking van de vrijheid van drukpers niet te verenigen is met de democratische waarden van het land.

Persson liet in zijn toespraak weten trots te zijn op hetgeen zijn land gedaan heeft om de gelijkheid van man en vrouw te bevorderen. Het land heeft bijvoorbeeld strenge regels inzake pornografie en prostitutie. "We hebben misschien wel de beste regels over gelijkheid van de seksen en tegelijkertijd zien we dit soort ontwikkeling. Dan hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om er iets aan te doen", stelde de Zweedse premier zaterdagavond.