Afghaanse vrouw gestenigd voor overspel

Cavemania had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn Afghanistan is deze week een overspelige vrouw gestenigd. Volgens politiechef Shah Jahan Noori zou dit de eerste steniging wegens overspel zijn sinds het Taliban-regime eind 2001 uit de macht werd gezet. Geestelijken die opdracht geven tot steniging zullen worden vervolgd, aldus Shah, die een onderzoek heeft gelast naar de gang van zaken.

De steniging zou plaats hebben gevonden in de noordoostelijke provincie Badakhshan. Een 29-jarige vrouw die wilde scheiden van haar echtgenoot omdat hij na een langdurige verblijf in Iran haar niet zou kunnen onderhouden werd door haar schoonfamilie beschuldigd van overspel. Door een gerecht onder leiding van een lokale geestelijke werd de vrouw donderdag ter dood veroordeeld. De man met wie ze een relatie zou hebben moest het vermeende overspel bekopen met zweepslagen.

De autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. Volgens een Afghaanse mensenrechtencommissie is de vrouw niet gestenigd, maar omgebracht door haar schoonfamilie. Onder het Taliban-regime kwam het regelmatig voor dat overspelige vrouwen op basis van de sharia-wetgeving werden veroordeeld tot de dood door steniging.