Jeugd zuipt te veel in hokken en keten

De Utrechtse Stichting Alcoholpreventie (STAP) zegt dat uit onderzoek blijkt dat jongeren, met name op het platteland, veel te veel drinken. Op zogenoemde indrinkavonden klokken ze rustig een half kratje bier per persoon weg.

Dat indrinken vindt vooral plaats in eigen onderkomens (keten). Deze 'keten' bestaan uit oude caravans, schuren, hokken, kelder- of zolderruimtes. Vooral op vrijdag- en zaterdagavond wordt er stevig ingedronken. STAP bezocht 51 keten en ondervroeg 204 jongeren. De jongste bezoekers zijn 13 jaar, de gemiddelde leeftijd is 18. Op een drinkavond zitten twintig tot 25 jongeren op elkaar gepropt binnen circa 20 vierkante meter.

Op het platteland zijn naar schatting zo'n 1.500 van dit soort keten, de meesten op particuliere grond. De laatste jaren zijn er veel bijgekomen. Bijna 25% van de keten is elke avond geopend. Het alcoholgebruik is ''zorgwekkend hoog''. 'Keetjongeren' drinken per avond ongeveer twaalf flesjes of vijftien glazen de man voor een prijs van tussen de 50 eurocent en 1 euro per flesje.

Indrinken
Op het platteland is het al langer gebruikelijk om in te drinken in een 'keet' voorafgaand aan een stapavond met dure consumpties. Maar de afgelopen 10 jaar zijn er veel van dit soort illegale dranklokalen bijgekomen, ten koste van de officiële horeca. Controleurs van de Drank- en Horecawet komen er niet langs. Leeftijdsgrenzen zijn er niet, jongeren onder de 16 kunnen zonder probleem meedrinken. Met de brandveiligheid in een keet is het slecht gesteld. Bijna de helft heeft geen brandblusser of nooduitgang. Na afloop gaan de meeste zwaar benevelde jongeren gewoon weer per fiets, brommer of auto naar huis.

De meeste gemeenten ondernemen niets tegen de 'keten'. De gemeente Steenwijkerland wil nu wel juridische stappen ondernemen. Burgemeester H. Apotheker wil onderzoeken of de keten op grond van de Horecawet of via de Wet op de ruimtelijke ordening aan te pakken zijn. ''Keten bevinden zich in een grijs gebied en onttrekken zich zodoende aan de huidige regelgeving.'' Volgens de burgervader neemt aan drank gerelateerd geweld in zijn gemeente toe.


Zuipschuur Maasdijk

Op internet zijn veel zuiphok/keet/schuur-sites te vinden, bijvoorbeeld: 't Druiprek (op een boot!), Kees Keet of Nie zo nauw.

-
Keten en hokken, samenvatting van het landelijk onderzoek.