Regeringspartijen bereiken akkoord over beleid

De fractieleiders van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 hebben een akkoord bereikt over het te voeren beleid. Ze spraken de hele dag met premier Balkenende, vice-premier Zalm en minister Brinkhorst. De afspraken zouden over bestuurlijke vernieuwing gaan, maar ook over andere onderwerpen.

Nadat de gekozen burgemeester afgelopen week strandde, wilde D66 compensatie als voorwaarde om aan het kabinet te blijven deelnemen. Nu het akkoord rond is, moet de fractie van D66 erover beslissen en moet er een vervanger komen voor minister De Graaf. Ook de leden van de democraten moeten het akkoord nog goedkeuren.

Update 22:55 uur
Inmiddels is er meer over het akkoord bekend. De punten op een rijtje:

  • Onder leiding van de opvolger van de woensdag afgetreden D66-minister Thom de Graaf wordt een nieuwe 'agenda' voor bestuurlijke vernieuwing opgesteld, met voorstellen over het kiesstelsel en de gekozen burgemeester.
  • Er komen nieuwe voorstellen voor een gekozen burgemeester in 2010.
  • Het kiesstelsel wordt veranderd zodat voorkeursstemmen meer gewicht krijgen.
  • Gemeenten die toch een burgemeester willen kiezen, kunnen daarvoor met steun van de overheid het referendum inzetten.
  • Het budget van het Ministerie van Onderwijs wordt structureel verhoogd met 250 miljoen euro en eenmalig 500 miljoen euro euro uit de aardgasbaten.
  • De Publieke Omroep wordt slagvaardiger gemaakt door de macht van de omroepverenigingen in te perken.

    D66-fractievoorzitter Boris Dittrich is verheugd over het pakket, maar houdt een slag om de arm. Als de D66-achterban de nieuwe afspraken afwijst, kan het kabinet alsnog vallen. "Als dat een nee wordt, heb ik een serieus probleem. Maar ik wil geen druk uitoefenen, ik heb er alle vertrouwen in", zei Dittrich. Een speciaal congres zal zaterdag 2 april over het akkoord praten.