Bush breekt vakantie af voor comapatiënte

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De zaak rondom het leven van de comapatiënte Theresa Schiavo krijgt een nieuwe wending. Vandaag zal de Amerikaanse president Bush zijn vakantie afbreken om speciaal een wet te ondertekenen die de dood van de vrouw moet voorkomen. Het Amerikaanse parlement zal in een buitengewone zitting bijeenkomen.

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde zaterdagavond dat Bush zo spoedig mogelijk de wet van kracht wil laten gaan. De afgelopen dagen is er hard gewerkt om het speciale wetsvoorstel af te krijgen.

De wet is zodanig opgesteld dat Schiavo weer kunstmatige voeding zal krijgen. Althans, het parlement hoopt dat. Sinds afgelopen vrijdag krijgt de comapatiënte geen sondevoeding meer, nadat deze op verzoek van haar echtgenoot was verwijderd.

Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma nadat een hartaanval leidde tot zuurstoftekort in de hersenen. Haar man Michael voerde een jarenlange juridische strijd om haar te mogen laten sterven. Hij vond daarbij onder meer de ouders van zijn vrouw op zijn pad, die ervan overtuigd zijn dat hun dochter ooit uit haar coma kan ontwaken. Ruim twee jaar geleden oordeelde de rechter al dat het toedienen van kunstmatige voeding waarmee Terri Schiavo in leven wordt gehouden mocht worden stopgezet, maar via een speciale wet die gouverneur Jeb Bush van Florida destijds doorvoerde kon de gerechtelijke beslissing op het laatste moment worden tegengehouden. Het Hooggerechtshof besloot vervolgens dat die wet op een ongrondwettige manier tot stand was gekomen.

Terri Schiavo
Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma