'Voetbalelftal SA vol terroristen' volgens Hongaarse premier

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Uitspraken van Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány na afloop van de wedstrijd Hongarije en Saoedi-Arabië hebben geleid tot een diplomatiek oorlog tussen Hongarije en Saoedi-Arabië. Na de voetbalwedstrijd, die eindigde in 0-0, sprak hij de woorden: "Onze jongens hebben zich toch heldhafig gedragen tegen dit Saoedische elftal vol terroristen."

Gyurcsány, van huis uit een steenrijke zakenman, deed zijn uitspraak op een feestje van zijn socialistische partij MSzP. Op het feest werd een parodie gedaan op het populaire Hongaarse tv-programma Héti Hetes waarin cabaretiers politici op de korrel nemen. Het socialistische feestbestuur dacht dat eens om te draaien en liet de gasten de grappen maken.

De premier dacht dat hij in deze kleine kring van geestverwanten wel zo'n grap kon maken maar dat bleek toch niet het geval. Drie dagen na het besloten MSzP-feest stond Gyurcsány's uitspraak vet op de voorpagina's.

Meteen riep Saoedi-Arabië zijn ambassadeur terug en dat was slechts het begin aldus een zekere Mohammed Al-Rasheed op de website van Arab News. "Economische en zelfs militaire middelen moeten worden ingezet", vond hij, want Hongarije kan niet genoeg worden gestraft.

Al eerder ging Gyurcsány de fout in met zijn vreemde manier van humor. Zo zei hij eens: "Mannen hebben het recht hun echtgenote in te ruilen voor een jongere vrouw".