Nederland boycot Turkse conferentie

Nederland zal uit onvrede niet deelnemen aan een conferentie in Turkije tussen de Europese Unie (EU) en de Organisatie van Islamitische Landen (OIC). Dat ons land, dat nota bene EU-voorzitter is, niet deelneemt heeft alles te maken met een benaming die Turkije heeft toegekend aan het Turkse deel van Cyprus. De Turken nodigden de Turkse gemeenschap op Cyprus uit deel te nemen onder de naam 'Turkish-Cypriot State' (Turks-Cypriotische Staat).

Nederland vindt die benaming onverteerbaar. Een overgrote meerderheid van de EU-lidstaten gaat ook niet akkoord met deze naam voor Turks Cyprus, dat officieel nergens als staat is erkend. De naam stond wel in het vredesplan voor Cyprus van de Verenigde Naties. Maar omdat dit plan in een referendum is verworpen, is ze volgens Nederland niet langer relevant.

Ons land heeft de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd om de Turken te bewegen een andere naam te nemen voor het Turkse deel van Cyprus. Daarop heeft Nederland besloten niet naar de conferentie in Istanbul te gaan. Nederland heeft als EU-voorzitter de andere EU-lidstaten opgeroepen ook niet te gaan. Een aantal landen heeft daar inmiddels gehoor aan gegeven.

Onduidelijk is nog of Turkije de bijeenkomst alsnog door laat gaan, afgelast of uitstelt.