[update] EU en Turkije ruzi?n over wetten

GoingStrong had ons via de nieuws-submit te melden:

De Europese Commissie heeft gisteren geëist dat Turkije doorgaat met de geplande hervormingen van het wetboek van Strafrecht. Om bij de EU te kunnen horen moeten de Turken een heel scala aan strafwetten moderniseren. Het Turkse parlement moet middels één besluit 345 artikelen goedkeuren die de wetten beter laten aansluiten op de Europese. Zo moet marteling strenger worden bestraft en mensenhandel middels duidelijk wetgeving verboden worden.

De herziening van het Turkse strafrecht is de laatste grote stap die het land moet zetten om met de EU te mogen onderhandelen. Maar gisteren maakte het Turkse parlement bekend dat het de veranderingen uitstelt. Deze week ontstond er ook al ophef omdat in het nieuwe wetboek tevens een overspelwet zou worden ingevoerd. Dat vindt de EU onaanvaardbaar. Even leek het erop dat het overspel toch zou worden geschrapt als strafbaar feit, maar nu is de situatie onduidelijk.

De Turkse premier Erdogan reageerde gisteren woedend op de uitspraken vanuit de EU. ''Niemand moet de EU gebruiken om druk uit te oefenen op Turkije. De EU moet zich niet mengen in onze binnenlandse aangelegenheden.'' Bovendien voldoet Turkije volgens Erdogan nu al aan de eisen die de EU stelt. Na de felle uithaal van Erdogan daalde de effectenbeurs in Istanbul met bijna 4%.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken toonde, in zijn rol als voorzitter van de Europese Unie, begrip voor Erdogan. ''Turkije is nog geen lid van de EU en ze gaan geheel over hun eigen wetten. Maar ik weet dat Erdogan dolgraag het poortje naar de EU wil openhouden. Ik kan me voorstellen dat te veel bemoeienis van buiten het voor hem moeilijk maakt om het debat in zijn eigen land en partij op te lossen.''

Update 12:37
Inmiddels heeft Turkije laten weten dat het parlement tot 1 oktober op reces is. Hierdoor zijn alle werkzaamheden tot die datum opgeschort. De volksvertegenwoordiging rondt daarmee het cruciale debat over modernisering van de strafwetgeving niet op korte termijn af.

De Europese Commissie komt op 6 oktober met een langverwacht rapport over Turkije dat doorslaggevend is voor de vraag of Turkije lid mag worden van de EU. De kans dat de wetswijzigingen in Turkije voor 6 oktober zijn aangenomen, lijkt zeer klein.