'Mager moet uit het woordenboek'

Icoon opmerkelijk nieuwsAls het aan de ADD (Anonieme Dunne Darmen), de belangenvereniging voor dunne mensen, ligt wordt het woord mager uit het woordenboek geschrapt. De ADD ziet mager als een scheldwoord 'dat gebruikt werd en wordt door de dikke overheersers'.

Om het woord uit de woordenboeken te krijgen heeft de vereniging de uitgeverijen Van Dale en Kramer aangeschreven en verzocht 'mager' uit het woordenboek te halen. Verder wil men een petitie met ruim drieduizend handtekeningen aanbieden aan minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Met deze acties hoopt de belangenvereniging de aandacht te vestigen op het discriminerende karakter van de Nederlandse taal.

Uitgeverij Van Dale Lexicografi laat middels woordvoerder Marjolien van den Bergh weten geen aanleiding te zien het woord uit het woordenboek te weren. "Wij publiceren een beschrijvend woordenboek voor gesproken en geschreven taal. Mager maakt daar deel van uit. Je verandert de taal niet door een woord te schrappen."

Daarnaast zal bij het woord ook niet de notitie scheldwoord komen te staan. Volgens Van den Bergh zal dat pas gebeuren als het woord drie jaar in woord en geschrift bekendstaat als scheldwoord. "Bij het woord 'mager' is daar zeker geen sprake van."