Daling criminaliteit in Amsterdam

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam is het afgelopen half jaar de criminaliteit wederom gedaald. De afgelopen vijf maanden is het aantal aangiften met twaalf procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2003 daalde het aantal aangiften ook al, toen met ruim zes procent.

De cijfers werden vandaag bekendgemaakt door de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper tijdens de presentatie van het jaarverslag van de politie. Kuiper ziet een verbetering van het gedrag van de inwoners van Amsterdam, en daarom kan volgens hem het aantal boetes dat agenten per dag moeten uitschrijven in de toekomst omlaag.

De daling van het aantal aangiften in het afgelopen halfjaar is vooral te danken aan een daling van diefstal en inbraken in woningen, uit auto's en van motorvoertuigen. Hiervan daalde het aantal aangiften met zo'n twintig procent. Ook het aantal mishandelingen nam af (van 1.397 naar 1.309), net als het aantal straatroven (van 1.389 naar 1.220).

Enig minpunt is de grote stijging van het aantal overvallen. In het afgelopen half jaar werden er 222 overvallen gepleegd, dat is een stijging van 34%. Ook hier ziet de politie de toekomst positief in. Onlangs zijn er negentien mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor minstens 49 overvallen.