Archeologen: 'tunnel uit bijbel bestaat echt'

De Siloam- of Hizkiatunnel, die in de bijbel voorkomt in het tweede boek Koningen (20,20), blijkt daadwerkelijk authentiek te zijn. Dit is de conclusie van archeologen, aldus het gezaghebbende Bible Review.

In het tweede boek Koningen (20,20) valt te lezen dat koning Hizkia (727-697) een bassin liet graven en via een ondergronds kanaal water naar de stad Jeruzalem liet brengen. Op deze manier werd de waterbevoorrading van de stad gegarandeerd tijdens het beleg van koning Sennacherib, die met het Assyrische leger Jeruzalem belegerde.

De Siloamtunnel, eveneens bekend als de Hizkiatunnel, werd in 1838 herontdekt door Edward Robinson. Tussen 1909 en 1911 werd de tunnel ontdaan van het puin door het team van Montague Parker. De tunnel heeft een lengte van ruim 4500 meter en loopt van de Gihonbron tot de Siloampoel. Laatstgenoemde is een waterreservoir dat binnen de muren van het Jeruzalem onder Hizkia was gebouwd, in het stadsdeel dat nu bekendstaat als de stad van David.

Dankzij de modernste wetenschappelijke technieken hebben de wetenschappers ontdekt dat de tunnel in 700 voor Christus gebouwd werd. Dat komt overeen met de beschrijving in de bijbel.