Leefbaar R'dam wil allochtonenstop

RaMyTjUh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Leefbaar Rotterdam wil dat de gemeente de immigratie van kansarme allochtonen naar de stad een halt toe gaat roepen. In sommige wijken van de havenstad is het aantal allochtone inwoners inmiddels opgelopen tot boven de 50%. Leefbaar Rotterdam vindt dat de stad niet 'het afvoerputje van Nederland' moet worden en wil daarom dat nieuwkomers over meer gemeenten worden gespreid.

De partij, waarvan Pim Fortuyn ooit de lijsttrekker was, omarmt daarmee het standpunt van PvdA'er D. Schrijer, deelraadsbestuurder van Charlois. Schrijer stelde eerder dat er 'iets moet gebeuren', wil de bevolking in bepaalde Rotterdamse wijken binnen een afzienbaar aantal jaren niet voor het merendeel bestaan uit ongeschoolde immigranten zonder uitzicht op een toekomst. Binnen de Rotterdamse PvdA leidde dit tot een conflict. Partijgenoot Cremers zei dat Schrijer net als wijlen Pim Fortuyn de methode hanteert van het in de lucht gooien van een oplossing zonder die zelf ook maar enigszins concreet te maken.

Leefbaar Rotterdam wil nu dat B & W een limiet stellen aan het percentage nieuwkomers. ''Gezien de zwaarte van de problematiek wordt het gemeentebestuur gevraagd of het bereid is ook maatregelen te treffen waar het niet toe bevoegd is. Zo nee, wie gaat het dan doen voordat het te laat is'', zo vragen de LR-raadsleden V. Reijkersz en B. Madlener zich af.

De LR-raadsleden wijzen ook op een discussie in de Rotterdamse gemeenteraad van september 1972. Toen werd een voorstel behandeld om de woonruimteverdeling zodanig te reguleren dat zich in sommige wijken niet meer dan 5% gastarbeiders en Surinamers konden vestigen.