Coalitie wil ingrijpende maatregelen nemen

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe kabinet van CDA, VVD en D66 dat nu in de maak is, gaat ingrijpende maatregelen nemen in zorg, sociale zekerheid en pensioenen.

Uit het verslag dat de informateurs Hoekstra en Korthals Altes gisteren aan de koningin hebben aangeboden, valt het volgende op te maken:

Zorg: eigen bijdragen en/of eigen risico's komen er aan, én er worden minder behandelingen vergoed.

Sociale zekerheid: bezuinigingen op WAO, WW en bijstand. Regelingen voor vervroegd pensioen beperkt. Géén extraatjes meer van gemeenten aan bijstandsgerechtigden.

Bureaucratie: moet worden tegengegaan. Partijen nemen als uitgangspunt de eigen verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Overheidsfinanciën: moeten gesaneerd worden. Het tekort moet over 4 jaar vrijwel weg zijn. Hiervoor moet 15 miljard worden bezuinigd. De lasten voor burgers en bedrijven mogen per saldo niet omhoog.

Lonen: CDA, VVD en D66 willen de stijging van de ambtenarensalarissen en de uitkeringen beperken tot het inflatieniveau en ze gaan ervan uit dat de marktsector volgt.

Overig: bevorderen van de werkgelegenheid. Aandacht voor onderwijs, veiligheid, milieu, een betere bereikbaarheid, en bestuurlijke vernieuwing.