'Het valt wel mee met die Paarse puinhopen'

Pim Fortuyn heeft een trend gezet met boekjes schrijven. Na zijn 'Puinhopen van acht jaar Paars', kwam de Socialistische Partij met het rapport 'Leest u zijn boeken maar', een 'pimpelpaarse' bloemlezing van Fortuyn's uitspraken.

Nu is het kabinet aan de beurt. In een 24 pagina's tellend rapport maakt het ministerie van Algemene Zaken van premier Kok bekend wat er allemaal goed is gegaan in de Paarse regeerperiode. Het wordt gezien als het antwoord op Fortuyn's boek.


Het kabinet blijkt trots te zijn op haar prestaties. De werkgelegenheid is, vooral voor vrouwen, fors gestegen. Er zijn verbeteringen in de kinderopvang, er is meer zorg geleverd dan verwacht, er is meer politie op straat, de klassen zijn kleiner en er zijn meer leraren. Ook is de staatsschuld verlaagd, de lasten zijn lichter en er de burger heeft een hogere koopkracht.

Op andere terreinen is ook succes, er is begonnen met bestuurlijke vernieuwing als de gekozen burgemeester, euthanasie is nu volledig legaal en homohuwelijken mogen gesloten worden. Niet alles is goed gegaan, maar zoals Kok in het voorwoord schrijft: "voor ambities is in de volgende periode volop ruimte."

Met dank aan Boes21 voor de tip.