Lubbers hekelt uitzettingsbeleid

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers, is bezorgd over het toegenomen aantal asielzoekers dat wordt teruggestuurd naar een gevaarlijk land van herkomst.

'Als vluchtelingen worden teruggestuurd naar het gevaar, dan maken alle maatregelen de asielzoekers te beschermen niets meer uit', vindt de Nederlander. De verklaring van Lubbers markeert het vijftigjarige bestaan van de VN-conventie voor de status van vluchtelingen, ook bekend als het Vluchtelingenverdrag.

De Unhcr, de organisatie waar Lubbers de baas is, hekelde onlangs nog het terugzenden van Afghaanse vluchtelingen door Pakistan en Iran en van Noord-Koreaanse vluchtelingen door China. De conventie verbiedt het repatriëren van gevluchte personen als daardoor hun leven of vrijheid in gevaar komt.

Lubbers wijst erop dat schendingen van de conventie vooral lijken te worden ingegeven door het stijgende aantal asielzoekers en dan vooral door de opvatting dat de meeste asielzoekers geen echte vluchtelingen zouden zijn. De Hoge Commissaris vindt dat het het overmogen om de stroom economische vluchtelingen in te dammen geen reden mag zijn de conventie aan de laars te lappen.