Illegale reparaties oorzaak tunnelbrand

robbie l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Illegale reparaties in de skitreintunnel in het Oostenrijkse Kaprun zijn de oorzaak van de tunnelbrand in november 2000 die aan 155 mensen het leven kostte. Dat schreef het Oostenrijkse nieuwstijdschrift 'profil' dinsdag.

Het tijdschrift heeft volgens het eigen bericht inzage in gerechtelijke dossiers gehad. In een defect verwarmingselement dat de catastrofe vorig jaar november veroorzaakt zou hebben, is volgens 'profil' in strijd met de regels een houtplaat in combinatie met isolatiewol ingebouwd. Daardoor kon het vuur zich zo snel verspreiden dat slechts twaalf mensen zich uit de vlammenzee konden redden.

Het personeel en de bedrijfsleiding van de kabeltrein wisten van de illegale reparaties aan de verwarming, zei een van de treinmedewerkers tegen het tijdschrift. Bij een controle naar aanleiding van een eerder ongeluk in 1997 hadden de reparaties moeten opvallen.

De oorzaak van de tunnelbrand in 2000 is door de autoriteiten opzettelijk verzwegen om het plaatselijk toerisme geen schade te doen, schrijft 'profil' verder. De rechtbank in Salzburg, waar de zaak in behandeling is, wil pas in de tweede helft van dit jaar opening van zaken geven over de oorzaak van de tunnelbrand.