Ruzie over as overleden moeder

Wat doe je als een vader en zeven (volwassen) kinderen het niet eens kunnen worden over de bestemming van de as van zijn vrouw en hun moeder? Verdelen in gelijke porties en ieder over het eigen deel laten beslissen.
Deze oplossing droeg advocaat mr. J. Dijkstra woensdag aan voor de rechtbank in Groningen.
De rechtbank was te hulp geroepen door de 68-jarige vader en zijn kroost, die het maar niet eens kunnen worden over moeders laatste bestemming.

Dijkstra stond vijf kinderen bij die de resten van hun in december overleden moeder willen bewaren. Zij kwamen in het geweer toen zij ontdekten dat vader de as wil verstrooien. Een van de kinderen is het met de man eens, de mening van de jongste in het gezin is niet duidelijk.

Het dispuut heeft volgens de raadsman van vader, mr. J. Meerburg, al geleid tot onverkwikkelijke taferelen bij het crematorium waar de as wordt bewaard. Een zoon en een dochter bedreigden het crematoriumpersoneel met de dood, omdat zij de resten niet mochten meenemen. Volgens de vijf kinderen wilden de twee voorkomen dat juist vader er die middag met de as vandoor zou gaan.
De urn met de as is inmiddels in een afgesloten algemene nis gezet.

"Mijn vader wil die as alleen verstrooien om nog steeds te laten voelen dat hij de baas is", aldus een van de kinderen woensdag voor de rechtbank. "Vader en moeder hebben elkaar 60 jaar gekend, zijn 48 jaar getrouwd geweest en kennen elkaar als geen ander. Hij weet wat zij wilde", pareerde raadsman Meerburg namens de 68-jarige man.

Rechter mr. D. Flinterman doet over uiterlijk vier weken uitspraak.