'Gerrit Zalm wist van DSB-wanpraktijken'
Gerrit Zalm was toen hij nog minister van Financiën was al op de hoogte van de dubieuze verkooppraktijken van DSB Bank, waar Zalm na zijn ministerschap anderhalf jaar topman was. Dit zegt financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke.
Wabeke heeft Zalm in zijn tijd als minister en als DSB-bestuurder ook persoonlijk gesproken over de handelwijze van de bank. De oud-minister gaf hem toen te kennen dat hij als financieel directeur onjuiste verkoopmethoden niet zou accepteren, aldus Wabeke.
Afgelopen week laaide het debat op over de zogeheten koppelverkopen op van de bank van Dirk Scheringa omdat oud-medewerkers een boekje in het actualiteitenprogramma NOVA open deden over de wanpraktijken bij DSB.
De bank verkocht allerlei overbodige koopsommen (verzekeringen) aan consumenten, terwijl consumenten al goed verzekerd waren. De koppelverkopen waren voor minimaal 80 procent winst, wat bijna allemaal in de zak van Scheringa vloog, aldus de oud-medewerkers.
DSB kreeg dit jaar een boete van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zalm beweerde dat de dossiers die aanleiding gaven tot deze boete van voor zijn tijd waren. Gisteren zei minister Wouter Bos dat Zalm zich hierover heeft vergist.
Volgens Wabeke is de kritiek niet nieuw. De financieel ombudsman liet in zijn jaarverslagen van 2003, 2004 en 2005 hierover al van zich horen. "Maar de politiek deed er niets mee. Ik ben momenteel druk bezig concrete zaken te helpen oplossen."
Driek Oplopers vindt het pure obstructie dat DSB-klanten al twee dagen nagenoeg onmogelijk aan hun geld kunnen komen.