Sores met reviewscores

Sommige columns schrijven zichzelf. Ik had voor deze week al wat in de steigers staan, maar ik was niet tevreden over de algehele kwaliteit en de argumentatie, dus dat wordt nog even schaven. Nu zat ik wel om een onderwerp verlegen, maar toen zag ik dat Gears of War-fans over de hele wereld een collectieve woedeaanval hadden, evenals Microsoft-bobo Phil Spencer.

De reden? Website Gamespot gaf Gears of War 4 een zeven op een schaal van een tot tien.

Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat een zeven een goed cijfer is. Als we onze eigen richtlijnen erbij halen, zien we dat we bij een zeven de beschrijving "Goede game, leuk om te spelen" aanhouden.

Maar een zeven, zo houden de fanboys vol, is een achterlijk laag cijfer voor een meesterwerk zoals Gears of War 4. Uiteraard speculeren de fans er op los dat Gamespot wel omgekocht moet zijn door Sony (want dat is natuurlijk de enige logische verklaring), om ervoor te zorgen dat de cijfers kunstmatig laag worden gehouden.

Column1

Column2

 

 

(Oh, even tussendoor, dat tekentje is het astrologisch symbool voor schorpioen - een verwijzing naar project scorpio, de nieuwste versie van de Xbox One.)

Echt waar internet, dit is waar je woest om wordt? Een persoon geeft een lager cijfer dan dat jij denkt dat de game verdient? Zelfs als dat cijfer een zeven is, wat gewoon betekent dat het een goede game is?

Ik zie steeds vaker dat mensen zich blindstaren op cijfers en ze aannemen als wetenschappelijke conclusies in plaats van meningen. Een review is subjectief, en meningen verschillen. Er is vaak wel een algemene consensus over of een game goed of slecht is (we zijn reviewers, we horen games daar op te herkennen) maar hoe goed of hoe slecht is nog altijd subjectief. En wanneer een game inmiddels een trouwe schare fans heeft (zoals Gears of War) of juist een hele grote hypecultuur heeft (zoals No Man's Sky), dan worden mensen steeds extremer in hun meningen, soms zelfs voordat ze de game zelf überhaupt gespeeld hebben. En dat resulteert in vocale campagnes om de game in een goed daglicht te stellen met zo'n ijver dat marketing-afdelingen van publishers overal ter wereld een schone onderbroek nodig hebben omdat ze meerdere keren zijn klaargekomen door al die gratis PR.

Een zeven is gewoon nog steeds een goede game, en dat jij wel meer van een game kan genieten dan een ander is juist alleen maar goed. Ga lekker spelen, in plaats van op Twitter of Facebook je gal rond te lopen spuwen omdat iemand anders durft te suggereren dat hij of zij de game wat minder leuk vond.

Maar niet alleen gamers staren zich blind op de scores die worden gegeven op hun favoriete games, ook ontwikkelaars kunnen er wat van. Het gaat tegenwoordig zo ver dat ontwikkelaars bonussen krijgen op basis van de score van hun game op Metacritic. Hier een statement van Phil Spencer, de baas van Xbox, kwam met de volgende reactie na de lauwe reacties op ReCore:

"Ik wou dat het een hogere score had gekregen, maar ik kijk niet per sé naar reviews als een reflectie hoe belangrijk een game voor ons is [sic], maar ik denk dat sommige reviews wel erg hard waren. Ik denk zeker dat er sommige reviews zijn die eerder geschreven zijn zodat er door mensen op geklikt wordt dan dat er serieus wordt geschreven over de kwaliteit van de game."

(Bron: MCV)

Los van het feit dat Spencer een beetje hypocriet is door eerst te zeggen dat hij niks om reviews geeft maar dan wel loopt te janken dat mensen te lage cijfers gaven voor ReCore, het is gewoon een gevaarlijk statement wanneer het aankomt op reviews. Waarom? Omdat het een van de weinige groepen mensen in diskrediet brengt die je een beetje een advies kunnen geven of je de game moet kopen of niet. Publishers maakt het geen reet uit of je de game goed of slecht vindt, als het maar verkoopt, en als ze dan even een groep kunnen schoffelen die een beetje in de weg staat van de verkoopcijfers is dat mooi meegenomen. En doordat het tegenwoordig veel moeilijker is een game terug te brengen door onder andere online DRM, is het belangrijker dan ooit om een goede afweging te maken voordat je een game koopt.

Ik wil niet dat de scores die ik geef voor games worden gezien als objectief en een heilige graal over de kwaliteit van een game. Ik ben een mens, ik heb een mening en mijn mening kan verschillen van die van jou. Lees meerdere reviews, kijk of er overeenkomsten zijn tussen plus- en minpunten en baseer je koop daar op. Maar ik probeer wel een advies te geven of een game het waard is om aan te schaffen of niet. En Phil Spencer is er echt niet op uit om je tegen die grote boze reviewers te beschermen door te zeggen dat ze niet te vertrouwen zijn. Het enige waar zijn ogen op gericht zijn is die uitpuilende portemonnee in je broekzak.

Oh, en nogmaals, een zeven is een goed cijfer. Get over yourself.