FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 oktober 2016

Dre en Ice Cube hoeven weduwe niet te betalen

De weduwe van Terry Carter heeft geen zaak tegen de rappers Dr. Dre en Ice Cube. Dat bepaalde een rechter in Los Angeles vrijdag, meldt TMZ. Haar zaak tegen platenbaas Suge Knight loopt nog wel door.

Carter kwam vorig jaar januari om het leven toen Knight hem aanreed op de set van een door Dr. Dre en Ice Cube geproduceerde film. Zijn weduwe en haar kinderen stapten naar de rechter en eisten een schadevergoeding van het drietal.

Een rechter oordeelde echter dat Dr. Dre en Ice Cube onmogelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het gedrag van Knight. De platenbaas moet mogelijk wel een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Hij staat bovendien terecht voor moord.

Dre en Ice Cube hoeven weduwe niet te betalen
Dre en Ice Cube hoeven weduwe niet te betalen (Foto: BuzzE)

Uitslag Nederland - Wit-Rusland

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond op overtuigende wijze afgerekend met Wit-Rusland. In de Kuip werd het 4-1 voor Oranje.

Het Nederlands elftal wist van tevoren dat drie punten tegen Wit-Rusland van groot belang was. In de strijd om een ticket voor het WK 2018 in Rusland kan de ploeg van bondscoach Danny Blind zich weinig veroorloven. Frankrijk is op papier de beste ploeg uit de poule en dus kan ieder puntenverlies fataal zijn voor Oranje. Alle spanning ten spijt, het Nederlands elftal rekende in de Kuip relatief gemakkelijk af met Wit-Rusland.

In de eerste helft zette Oranje de Wit-Russen gelijk vast op eigen helft. Nadat Vincent Janssen al een aantal keer dichtbij de openingstreffer was, eiste uiteindelijk Quincy Promes die eer voor zich op. Na een prima aanval kwam de bal terecht bij de oud-speler van FC Twente. Promes maakte in het zestienmetergebied ruimte om te schieten en werd beloond toen hij zijn inzet in de linkerhoek zag rollen.

Hierna brak een fase aan waarin het wachten was op een tweede Nederlandse treffer. Deze leek in de 24e minuut ook te vallen toen Virgil van Dijk de bal op aangeven van Wesley Sneijder keurig binnen gleed, maar de scheidsrechter nam waar dat dit in buitenspelpositie gebeurde en keurde de goal ten onrechte af. Gelukkig voor Oranje was het in de 31e minuut alsnog raak. Weer was het Promes die scoorde. Ditmaal schoot hij vanaf de rand van het zestienmetergebied vanuit een volley raak: 2-0. Vervolgens leunde Nederland naar achteren, terwijl de Wit-Russen een tandje bij schakelde. Vervolgens ontstonden er kansen en was vooral Mikhail Gordeichuk dichtbij. Uiteindelijk kwam het Nederlands elftal met de schrik vrij en was het duidelijk dat de wedstrijd allerminst beslist was.

In het tweede bedrijf kwam Wit-Rusland al snel op 2-1. Sergei Kornilenko bracht de bal in de 46e minuut hard voor, waarna Alexei Rios gemakkelijk kon afwerken. Hierna pakte het Nederlands elftal de draad weer op. Uiteindelijk veerde de supporters in de Kuip op toen Klaassen de 3-1 binnen schoot. De Ajax-middenvelder scoorde nadat Janssen zijn inzet van afstand op de paal zag belanden. Klaassen stond vervolgens klaar om de marge weer op twee te zetten.

De 3-1 was een bevrijding voor Oranje dat de controle na Klaassen zijn goal weer volledig terug had. Vervolgens breidde Nederland de score in de 64e minuut verder uit. Vincent Janssen kreeg het op zijn heupen en schoot de bal, na een mooie rush, prachtig in de linkerbovenhoek. Met de 4-1 diende Oranje Wit-Rusland de genadeklap toe. Met drie punten op zak ontvangt het dinsdag Frankrijk.

De supporters hadden eindelijk weer wat te vieren. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
De supporters hadden eindelijk weer wat te vieren. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Nederland

4 - 1

Wit-Rusland

 15' Promes
 31' Promes
 55' Klaassen
 64' Janssen
   47' Rios
 
 Gele kaart: , Rios, (Wit-Rusland)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.200
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Karsdorp
Bruma
v.Dijk
Blind
Wijnaldum
Strootman (Clasie/79)
Klaassen
Promes
Janssen (Dost/83)
Sneijder (Pröpper/46)
  Gorboenov
Paljakov
Politevitsj
Sivakov
Bordatsjev
Gordejtsjoek (M.Volodko/74)
Majewski (A.Gleb/46)
Kryvets (Kisljak/67)
Korzoen
Rios
Kornilenko

Anderson overklast Van Barneveld en staat in finale World Grand Prix

De finale van de World Grand Prix gaat zaterdag tussen Michael van Gerwen en Gary Anderson. De Schot won in de halve finale van Raymond van Barneveld. Anderson was over de hele partij steeds de betere en won met 4-1. De finale tussen de nummer één en twee van de wereldranglijst is zaterdag. 

Anderson mocht beginnen en kwam sterk uit de startblokken. Met een 148-finish trok hij de eerste set met 3-1 naar zich toe. Het werd 2-2 in set twee. Anderson kon in de vijfde leg de druk niet er opzetten en Van Barneveld trok de stand gelijk.

Van Barneveld bleef scherp en via dubbel negen kwam hij voor het eerst in de partij voor te staan. Hij kwam op 2-0, maar wist in de volgende drie legs de openingsdubbel pas aan de latere kant te vinden. Anderson deed dat wel en profiteerde optimaal. Met 3-2 ging de derde set naar de Schot.

Op 1-1 in set vier is het Anderson die toesloeg en met een 78-finish zichzelf op één set van de overwinning Bracht. Bij Van Barneveld was het niveau toch steeds net onder het niveau van Anderson. Desondanks kon hij toch op 1-1 in de vijfde set Anderson breaken. Echter de openingsdubbel werd niet gevonden, waardoor de wereldkampioen er een vijfde leg uitsleepte. Anderson trok de wedstrijd professioneel naar zich toe en won met 4-1. 

Akoestische gitaar Prince onder de hamer

Een akoestische gitaar van Prince wisselt volgende maand wellicht van eigenaar. Het instrument gaat in Los Angeles onder de hamer tijdens een veiling van popmemorabilia.

Prince gebruikte de gitaar, een vintage Gibson L48, begin jaren zeventig. Het instrument is ook te zien op de eerste professionele foto's die in 1977 van hem werden genomen. Twee van die foto's worden ook geveild op 5 november. De gitaar moet tussen de 40.000 en 60.000 dollar (38.000 en 54.000 euro) opleveren.

Volgende maand zijn meer spullen van de in april overleden zanger te koop. Ook onder meer een paarse microfoon, handgeschreven liedteksten en een jasje van Prince gaan onder de hamer. Tijdens de Icons & Idols: Rock N' Roll Auction is ook een politierapport uit 1968 te koop. Dat werd opgesteld nadat Jimi Hendrix was gearresteerd in Göteborg omdat hij vernielingen had aangericht in een hotelkamer in de Zweedse stad.

 

BVO's en KNVB studeren op nieuwe competitie-opzet

De KNVB sparde deze week met clubs, trainers, spelers, supporters-collectieven, journalisten, overheden en wetenschappers onder andere over competitievormen.

Het gesprek tussen de KNVB en de belanghebbenden vloog alle kanten op, maar liet voor een heel positieve indruk achter. "Alle bijeenkomsten hadden een open karakter; iedereen was bereid om verder te kijken dan het eigen belang. Er zijn bovendien heel veel goede ideeën voorbij gekomen waar we constructief iets aan hebben", tekent Voetbal International op uit de mond van operationeel directeur Gijs de Jong.

Belangrijkste gesprekspunten waren de play-offs en de ideale datum om te starten met een nieuw seizoen. "Er is gesproken over onderwerpen als de speelkalender, het aantal teams, de promotie-/degradatieregeling en de bekercompetitie", zegt directeur Jacco Swart van de Eredivisie BV. "We streven gezamenlijk naar competities die in zijn totaliteit sterker worden, waardoor we in de toekomst een belangrijkere rol kunnen spelen in Europa én meer fans aan ons kunnen binden."

Ron Vlaar was bij de meeting namens AZ. "De feiten liegen niet, op allerlei gebieden zit ons voetbal in een neerwaartse spiraal", aldus de 32-voudig international. "Geld is daarin belangrijk, maar niet alleszeggend. Door meer aandacht te geven aan het fysieke en tactische aspect, ook qua opzet van de competitie, kunnen we veel compenseren."

Van Gerwen na kraker tegen Chisnall in finale World Grand Prix

Michael van Gerwen staat in de finale van de World Grand Prix. In een kraker van een halve finale won hij met 4-2 in sets van Dave Chisnall. Beide heren haalden een hoog niveau. Van Gerwen treft in de finale of Raymond van Barneveld of Gary Anderson. 

Het is Chisnall die aan de halve finale van het Dubbel In Dubbel Uit-toernooi mocht beginnen. Hij wist echter zijn eerste dubbel niet direct te vinden, waardoor Van Gerwen de druk er direct op kon zetten. Met een 101-finish werd het ook direct 1-0 voor de Brabander. Chizzy kon nog een leg pakken, maar met een 106-finish pakte Van Gerwen de eerste set (3-1).

Chisnall opende set twee met een break, waarna beide spelers elkaar opnieuw braken. In de vierde leg kon Van Gerwen zijn openingsdubbel niet vinden. Chisnall greep zijn kans en via dubbel vijf haalde hij de tweede binnen.

Ook de derde set begon met een break, maar Chisnaall repareerde dat direct. Van Gerwen gaf Chisnall vervolgens alle ruimte door tien pijlen op de openingsdubbel te missen, waardoor Chizzy op 2-1 kon komen en de Engelsman pakte vervolgens de set omdat Van Gerwen dubbel tien niet kon vinden. In de vierde set gingen alle legs met de pijlen mee, waardoor Van Gerwen met een tiendarter de stand gelijk kon trekken.

In set vijf is het Van Gerwen die snel op 2-0 kwam en ondanks twee 180'ers van Chisnall in de derde leg werd het 3-0, waardoor Van Gerwen op één set van de overwinning kwam. De Engelsman gaf niet op en opende set zes met een finish van 106. Op 2-1 wist Van Gerwen echter terug te breaken en mocht gaan gooien voor de wedstrijd. Chisnall kreeg nog een kansje vanaf 167, maar kwam niet in de buurt. Mighty Mike maakte het af en plaatste zich voor de finale. 

Schippers roept op tot orgaandonatie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) roept de bijna 9 miljoen mensen die zich nog niet hebben geregistreerd als donor, dit volgende week - tijdens de jaarlijkse donorweek - alsnog te doen. Volgens haar staan er nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.

"Als je zelf een orgaan wil ontvangen als dat nodig is om te blijven leven, dan is de keuze niet zo vrijblijvend. Registraties met een ja zijn dan ook nodig. Overigens is de kans dat je ooit een orgaan nodig gaat hebben groter dan dat jouw organen worden gebruikt voor donatie", zegt Schippers.

Deze week zetten vrijwilligers, ambassadeurs en medische professionals zich in het hele land in om voorlichting en gastlessen over orgaandonatie te geven. In Rotterdam wordt een proef gedaan om orgaandonatie bespreekbaar te maken bij verschillende groepen in de stad. Daarbij kregen ongeveer 70.000 'nieuwe Nederlanders' een brief van de minister met de vraag of ze donor willen worden.

Wetsvoorstel
Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept bij veel Nederlanders vragen op of registreren nog wel nodig is. Maar zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem, stelt minister Schippers.

Vorig jaar redden 265 orgaandonoren het leven van 759 mensen. Inmiddels legden twee op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun keuze vast in het Donorregister. Dat zijn bijna 6 miljoen mensen, van wie 60,8 procent toestemming geeft voor het afstaan van één of meerdere organen na hun overlijden.

Schippers roept op tot orgaandonatie
Schippers roept op tot orgaandonatie (Foto: ANP)

Menselijke schedel gebruikt bij soundtrack Inside

Martin Stig Andersen, sound designer van Inside, wilde eens iets anders. Toen kwam hij op het idee om zijn soundtrack te spelen door een menselijke schedel. Het blijkt helemaal geen slecht idee te zijn.

In tegenstelling tot wat Andersen normaal doet, was de soundtrack van Inside volledig gegenereerd met de computer. Dat lag hem niet helemaal lekker, dus ging Andersen op zoek naar een alternatief. "Ik vond het erg interessant hoe je eigen stem altijd anders klinkt vanuit je eigen perspectief. Probeer eens je oren dicht te houden tijdens het praten of zingen: dat is het geluid waar ik naar zocht." Dus ging Andersen op zoek naar een menselijke schedel en begon met experimenteren.

"Het eindresultaat was, na bewerking, duister en griezelig. Het gaf je rillingen." Het geluid complementeerde de sfeer van Inside uitstekend en werd dus uiteindelijk gebruikt in de game. Op Soundcloud is het verschil tussen pre- en post-schedel te horen.

Het is onbekend hoe Andersen precies aan de schedel is gekomen. Overigens heeft de schedel het niet 'overleefd', door de vibraties heeft het enkele tanden verloren. In onze review waren wij in ieder geval enthousiast over Inside en zijn soundtrack.

Menselijk schedel gebruikt bij soundtrack Inside
Menselijk schedel gebruikt bij soundtrack Inside

RIVM: douchen na sporten op kunstgras

Hoewel er volgens het RIVM "nu geen reden is om te stoppen" met sporten op de kunstgrasvelden, raadt het volksgezondheidsinstituut aan kinderen na afloop te laten douchen en in de schone kleren te steken.

Verder is het aan te raden kinderen niet te laten spelen met de rubberkorrels die op zo'n kunstgrasveld te vinden zijn.

Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Onderzoek
Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Ze benadrukte dat ze uit voorzorg handelt en dat ouders in de tussentijd hun kinderen met een gerust hart het veld op kunnen laten gaan.

Maandag is er een overleg over de bevindingen van Zembla tussen het RIVM, de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).

RIVM: douchen na sporten op kunstgras
RIVM: douchen na sporten op kunstgras (Foto: ANP)

Blind verrast met Stekelenburg en Karsdorp

Oranje speelt vanavond tegen Wit-Rusland op weg naar het WK 2018. Bondscoach Danny Blind heeft zijn basiself veranderd ten opzichte van de wedstrijd tegen Zweden(1-1).

Het Nederlands elftal kan zich in de strijd om kwalificatie weinig veroorloven en dus mag er absoluut niet makkelijk gedacht worden over het treffen met de Wit-Russen. Frankrijk speelde een aantal weken geleden nog gelijk tegen het team van bondscoach Aleksandr Khatskevich en dus weet Oranje wat hun te wachten staat.

Blind verrast door ditmaal voor Maarten Stekelenburg te kiezen op goal. Waar Blind tegen Zweden Daryl Janmaat nog in de defensie posteerde, daar speelt nu Rick Karsdrop. Verder complementeren Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk en Daley Blind de verdediging.

Op het middenveld speelt Kevin Strootman samen met Davy Klaasen en Georginio Wijnaldum. Wesley Sneijder dient vrijdagavond als hangende linksbuiten. Vincent Janssen speelt in de spits, met Quincy Promes aan de rechterkant.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Karsdorp, Bruma, Van Dijk, Blind; Wijnaldum, Strootman, Klaassen; Promes, Janssen, Sneijder

Opstelling Wit-Rusland: Gorbunov; Polyakov, Sivakov, Politevich, Bordachev; Maevski, Korzun; Gordeichuk, Krivets, Rios; Kornilenko

Moeder blij met relatiebreuk Lindsay Lohan

Dina Lohan is blij dat haar dochter Lindsay weer single is. "In dit geval ben ik heel blij", zei Dina tegen E! News. "Ik kan 's nachts weer slapen."

Lindsay was verloofd met de Russische miljardairszoon Egor Tarabasov, die ze beschuldigt van mishandeling. "Hij was gewoon nog erg jong en het werkte niet meer. Het werd zo erg dat het een gewelddadige relatie werd", zei Dina. "Ik ben zelf een slachtoffer van huiselijk geweld en het is heel moeilijk."

Dina had nooit gedacht dat ook Lindsay met een gewelddadige partner te maken zou krijgen. "Maar dat is wel gebeurd. Gelukkig is die relatie nu achter de rug en is ze gelukkig. Ik wens hem het allerbeste en hoop dat hij hulp zoekt, want hij was een aardige vent."

Moeder blij met relatiebreuk Lindsay Lohan
Moeder blij met relatiebreuk Lindsay Lohan (Foto: BuzzE)

Vindicat doet alsnog aangifte

Vindicat heeft aangifte gedaan van het incident waarbij een aspirant-lid zwaargewond aan zijn hoofd raakte doordat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. Dat meldt de Groningse studentenvereniging vrijdag op haar website.

Het incident speelde zich al af in tijdens de introductieperiode. In de verklaring van de vereniging staat dat de aangifte het gevolg is "van voortschrijdend inzicht". Het bestuur was niet bereikbaar om dat toe te lichten.

Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het incident.

Vindicat doet alsnog aangifte
Vindicat doet alsnog aangifte (Foto: ANP)

Turkse diplomaten vragen asiel aan in Duitsland

Zeker drie Turkse diplomaten hebben sinds de mislukte couppoging in Turkije in juli asiel aangevraagd in Duitsland. Volgens Duitse media is de militaire attaché van de ambassade in Berlijn een van hen. Het bericht kan de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije, die toch al onder druk staan, verder verslechteren.

Na de mislukte staatsgreep begon president Erdogan van Turkije met een grote schoonmaakactie gericht op aanhangers van de geestelijke Gülen. Volgens Erdogan zat die achter de couppoging. Erdogan liet duizenden vermeende aanhangers oppakken en/of ontslaan. Ook verklaarde hij honderden diplomatieke paspoorten ongeldig.

In Duitsland werden daardoor acht diplomaten getroffen. Drie van hen hebben volgens de berichten asiel aangevraagd in Duitsland.

Turkse diplomaten vragen asiel in Duitsland
Turkse diplomaten vragen asiel in Duitsland (Foto: ANP)

Veiling politiebureaus brengt 2,5 miljoen op

Een onlineveiling van negen voormalige politiebureaus in het zuiden van het land heeft vrijdag ruim 2,5 miljoen euro opgebracht. De opbrengst is onder voorbehoud, omdat de politie pas definitief met de hoogste bieders in zee zal gaan als ze een achtergrondonderzoek heeft gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het veilingplatform BOG Auctions gezegd.

"Stel dat de hoogste bieder een crimineel is, dan valt de keus niet op hem maar op de een-na-hoogste bieder", aldus de woordvoerder.

Het vaakst werd geboden op het voormalige politiebureau aan de Ailbertuslaan in Kerkrade. Het hoogste bod, 512.500 euro, was voor het oude politiebureau aan de Blauwe Kei in Breda.

"De politie is blij met de opbrengst en het is goed nieuws voor de belastingbetaler", zei de woordvoerder van het veilingplatform.

Veiling politiebureaus brengt 2,5 miljoen op
Veiling politiebureaus brengt 2,5 miljoen op (Foto: ANP)

Angstige momenten voor Emile Ratelband

Emile Ratelband is even iets minder positief. Hij en zijn vriendin Linda zitten in Orlando in het oog van orkaan Matthew. "Het is echt ongelooflijk, het lijkt wel een horrorfilm!", zei de positiviteitsgoeroe tegen het AD.

"Bomen worden uit de grond getrokken, overal liggen tegels van kapotte daken, er is nauwelijks iets te eten", schetst Emile. Hij en Linda vlogen naar de Verenigde Staten om een congres bij te kunnen wonen, maar dat is afgelast in verband met de orkaan die al honderden levens eiste.

Emile en Linda mogen hun hotelkamer niet uit. "We zitten vast hier. Momenteel zitten we namelijk in het oog van de orkaan. Het is stil, je hoort nog geen mug. Buiten rijden alleen wat militairen in hun humvees rond."

Eten is er volgens de positiviteitsgoeroe nauwelijks. Hij en zijn geliefde hebben moeten 'vechten om het laatste broodje'. "Gelukkig hadden we nog een pak stroopwafels bij ons." Ondanks alle ellende ziet Emile nog een lichtpuntje. "Als test voor onze relatie is het wel goed."

Angstige momenten voor Emile Ratelband
Angstige momenten voor Emile Ratelband (Foto: BuzzE)

Rutte respecteert deadline Oekraïnereferendum

Premier Mark Rutte wil zich aan de deadline van 1 november houden om met een antwoord te komen op de uitslag van het Oekraïnereferendum. Hij heeft dat vrijdag laten weten. De Tweede Kamer had aangedrongen op een snel antwoord omdat het referendum inmiddels een half jaar geleden is gehouden.

De deadline op initiatief van D66 kreeg zeer brede steun, ook van de regeringspartijen PvdA en VVD.

Rutte zei dat het kabinet achter de schermen nog steeds naar een oplossing zoekt voor de "complexe" kwestie. "We hebben daarbij te maken met Kiev, Brussel en Den Haag", aldus de premier. "Het is een geitenpad naar een oplossing en of dat geitenpad er überhaupt komt, zal moeten blijken". Naar verluid belt hij binnenkort Erdogan voor advies over geitenpaden. Daarnaast neemt hij dit weekend ook de tijd om 300 te kijken, waar een geitenpad de ondergang blijkt te zijn voor de Spartanen.

Op 6 april stemde een meerderheid van de kiezers tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne. Rutte heeft vanaf het begin gezegd dat hij recht wil doen aan de nee-stem. Als het niet lukt om met een antwoord te komen dan zal Nederland het verdrag met Oekraïne niet ratificeren. Maar de 27 andere EU-lidstaten zullen het dan volgens Rutte toch grotendeels invoeren.

Rutte respecteert deadline Oekraïnereferendum
Rutte respecteert deadline Oekraïnereferendum (Foto: ANP)

Filmtrailer Prooi van Dick Maas gaat viraal

De filmtrailer van Prooi, de nieuwe film van regisseur Dick Maas die deze maand uitkomt, is al bijna 250.000 keer bekeken. De filmtrailer staat sinds een paar dagen op de Engelstalige trailersite New Trailer Buzz.

Prooi vertelt over een bloeddorstige leeuw die Amsterdam terroriseert. Het is de eerste film van Dick Maas sinds de thriller Quiz uit 2012. In de nieuwe film spelen Sophie van Winden, Julian Looman, Victor Löw en Mark Frost hoofdrollen. Van Winden speelt een dierenarts van Artis die helpt bij de zoektocht naar de leeuw. Looman speelt een tv-journalist die haar volgt bij de jacht op het wilde dier.

Het aantal views voor de Nederlandstalige trailer is opvallend hoog. Ter vergelijking: de trailer van de nieuwe Pirates of the Caribbean die er gelijktijdig opgezet is, heeft inmiddels 34.000 views. Maas werkt nog aan de ondertiteling van de ruim twee minuten durende trailer.



Prooi trailer (Video: YouTube)

Filmtrailer Prooi van Dick Maas gaat viraal
Filmtrailer Prooi van Dick Maas gaat viraal (Foto: BuzzE)

Rutte trekt wenkbrauw op over 'stoere' Asscher

Minister-president Mark Rutte doet de vernietigende kritiek van zijn vicepremier op het verkiezingsprogramma van de VVD af als stoere taal. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het verkiezingsprogramma van zijn coalitiepartner eerder op de dag "rampzalig" en "een aanval op de middenklasse". "Voor iemand die zo lang moet nadenken over zijn eigen volgende stap vond ik het nogal stoere uitspraken", kaatste Rutte vrijdag terug.

Het VVD-programma, vrijdagochtend ten doop gehouden, kreeg van Asscher de volle laag. Volgens de PvdA'er, ook minister van Sociale Zaken, "moet de gewone man zich verraden voelen"door de liberalen. De boodschap van de VVD aan werknemers is: je staat er alleen voor'', zei Asscher. Hij hekelde vooral het voorstel van de grootste regeringspartij dat bedrijven zich voortaan aan cao's moeten kunnen onttrekken.

Rutte trekt wenkbrauw op over 'stoere' Asscher
Rutte trekt wenkbrauw op over 'stoere' Asscher (Foto: ANP)

Meisjes werken harder in huis mee dan jongens

Meisjes tussen vijf en veertien jaar hebben het wereldwijd heel wat drukker met het huishouden dan jongens van die leeftijd. Ze besteden liefst 40 procent meer tijd aan de klusjes thuis. Dat schrijft UNICEF in een rapport naar aanleiding van de Internationale Wereldmeisjesdag, die dinsdag wordt gehouden.

De ongelijkheid tussen meisjes en jongens wordt zo al op jonge leeftijd zichtbaar. Zo werken meisjes tussen de tien en veertien wereldwijd per dag 120 miljoen uur meer in het huishouden dan jongens. De last van het huishouden groeit met de leeftijd van meisjes mee. Meisjes missen volgens UNICEF daardoor mogelijkheden op leren, groeien en gewoon plezier hebben. Geslachtsstereotypen worden in de hand gewerkt.

Meisjes in Zuid-Azië, het Midden-Oosten en ook Noord-Amerika tussen tien en veertien jaar besteden zelfs 50 procent meer tijd in het huishouden dan jongens. Het grootste verschil ontdekte UNICEF in Jemen, Burkina Faso en Somalië. In dat laatste land is de druk op meisjes qua huishoudelijke taken het grootst.

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Meisjes werken harder in huis mee dan jongens
Meisjes werken harder in huis mee dan jongens (Foto: ANP)

Pokémon verdwijnen van duinen en spoor

Pokémonjagers hoeven niet meer op zoek naar monstertjes in de duinen bij de Haagse badplaats Kijkduin. Niantic Labs, de maker van Pokémon Go, haalt de virtuele wezentjes uit het beschermde natuurgebied. Bovendien zullen er geen pokémon meer verschijnen op en rond spoorlijnen. De gemeente Den Haag en spoorbeheerder ProRail hebben die toezegging gekregen, maakten ze vrijdag bekend.

Op korte termijn moet het spel zijn aangepast. Niantic biedt ook excuses aan.

Den Haag wilde ook dat de pokémon 's nachts zouden verdwijnen uit Kijkduin zelf, omdat bewoners last hebben van pokémonjagers. Dat is technisch nog niet mogelijk, maar Niantic belooft dat er aan wordt gewerkt.

Den Haag had een kort geding aangespannen tegen Niantic. Dat zou dinsdag dienen, maar gaat voorlopig niet door. Als Niantic woord houdt, zal de gemeente de zaak helemaal intrekken.

De Haagse wethouder Boudewijn Revis is blij met de belofte van Niantic. "Dat is wat we wilden. Hiermee wordt het natuurgebied beschermd", zegt hij in een verklaring. ProRail laat weten: "Je moet er toch niet aan denken dat ongelukken gebeuren tijdens de zoektocht naar deze digitale poppetjes?!"

De gemeente Den Haag zei eerder dat de vele pokémonjagers "als een kudde op hol geslagen bisons"door Kijkduin en de duinen trekken, op zoek naar bijzondere wezentjes. Volgens ProRail zijn meerdere mensen tijdens hun monsterjacht op het spoor gaan lopen. De laatste tijd lijkt dat soort incidenten minder vaak voor te komen. Dit komt waarschijnlijk vooral doordat de hype is weggetrokken.

Pokémon verdwijnen van duinen en spoor
Pokémon verdwijnen van duinen en spoor (Foto: BuzzT)

Debuutalbum O'G3NE op eerste plaats

We Got This, het debuutalbum van O'G3NE komt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het meidentrio verslaat met gemak Shawn Mendes die met de plaat Illuminate naar de tweede plaats is verdrongen.

Het album Voor altijd jong! van Kinderen voor kinderen houdt stand op de derde positie. Nieuw in de lijst is Epica met het album The Holographic Principle dat binnenkomt op vier. Ook de nieuwe albums van Van Morrison en Bon Iver zijn nieuwkomers in de top 10.

Album Top 10 week 41
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) O'G3NE - We Got This
2. (1) Shawn Mendes - Illuminate
3. (3) Kinderen voor kinderen - Voor altijd jong! - 37
4. (-) Epica - The Holographic Principle
5. (4) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
6. (2) Jan Smit - 20
7. (-) Van Morrison - Keep Me Singing
8. (-) Bon Iver - 22, A Million
9. (11) Justin Bieber - Purpose
10. (8) Rotterdam Airlines - Gate 16

Debuutalbum O'G3NE op eerste plaats
Debuutalbum O'G3NE op eerste plaats (Foto: BuzzE)

Uitgeprocedeerden jarenlang in vertrekcentrum

Uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven soms jarenlang in het uitzetcentrum in Ter Apel, terwijl twaalf weken het maximum zou moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos, dat cijfers heeft opgevraagd.

Volgens Argos, dat zaterdag aandacht besteedt aan de opvang, zaten in mei dit jaar 45 van de 350 uitgeprocedeerde asielzoekers langer dan een jaar in de zogeheten Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL). Een 34-jarige Irakees in een rolstoel zit er zelfs al zes jaar. De reden is dat het niet lukt om de vreemdelingen uit te zetten.

Vreemdelingen die Nederland moeten verlaten kunnen worden overgeplaatst naar de VBL in Ter Apel. Voorwaarde is wel dat er zicht is op terugkeer binnen twaalf weken.

Uitgeprocedeerden jarenlang in vertrekcentrum
Uitgeprocedeerden jarenlang in vertrekcentrum (Foto: ANP)

Justin Bieber smijt telefoon stuk in Naarden

Justin Bieber moet op zoek naar een nieuwe telefoon. De Canadese zanger sloeg vrijdag een balletje op een golfbaan in Naarden, maar dat verliep niet zoals hij had gepland. Justin smeet zijn telefoon kapot en in het water, bevestigt een medewerker van de golfclub naar aanleiding van berichtgeving van Shownieuws.

Golfclub Naarderbos kreeg vlak voor Justins komst een telefoontje met de vraag of ze iets konden regelen voor een internationale ster. "Een kwartiertje later stond hij hier voor mijn neus op kantoor." Het personeel schrok niet toen Justin opdook. "Het was weer eens wat anders dan een gewone werkdag."

Handtekeningen vragen of een selfie met de zanger was er niet bij. "We mochten geen foto's maken." Voordat Justin de baan op kon, moest hij wel nog even shoppen. "Hij heeft hier in onze shop golfkleding gekocht en is nadat hij zich had omgekleed de baan op gegaan."

Boodschappen
Justin werd vergezeld door beveiligers en assistenten, maar ging in zijn eentje de baan op. Hij golfde zes holes, maar dat ging 'niet heel goed'. "Hij heeft zijn telefoon in het water gegooid, daaruit blijkt maar weer eens hoe frustrerend golfen kan zijn."

Na zo'n anderhalf uur in Naarden stapje Justin weer in de auto en werd zijn telefoon opgedoken om te voorkomen dat Beliebers massaal naar de golfclub komen in de hoop het toestel te scoren. De kapotte telefoon is meegegeven aan Justins beveiliging.

Het is deze week niet de eerste keer dat Justin opduikt in Nederland. Dinsdagavond deed hij met zijn goede vriend Martin Garrix boodschappen in Amsterdam. Komend weekeinde geeft de zanger twee concerten in Arnhem.

Justin smijt telefoon stuk in Naarden
Justin smijt telefoon stuk in Naarden (Foto: BuzzE)

Aanhangers Pegida mogen logo hakenkruis dragen

Beweging Pegida mag zondag tijdens een betoging in Den Haag het logo met een hakenkruis boven een prullenbak dragen. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. De gemeente Den Haag had als voorwaarde van de bijeenkomst gesteld dat het omstreden symbool niet te zien zou zijn.

Het logo van Pegida is een symbool van onder meer een hakenkruis dat in de prullenbak wordt gegooid. Het is een wezenlijk onderdeel van wat de organisatie wil betogen. Door te bepalen dat een deel van het logo niet mag worden getoond, wordt Pegida beperkt in het uiten van haar mening. Dit is een beperking van het recht op betoging. Een beperking die niet is toegestaan, concludeert de rechter.

De demonstratie gaat van de Koekamp richting het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanhangers Pegida mogen logo hakenkruis dragen
Aanhangers Pegida mogen logo hakenkruis dragen (Foto: ANP)

Justin Bieber houdt stand in Single Top 100

Justin Bieber, die dit weekend in het GelreDome in Arnhem optreedt, blijft met Let Me Love You aan kop in de Single Top 100. Zijn samenwerking met dj Snake staat al vier weken op nummer 1.

Het nummer Closer van The Chainsmokers en Haley blijft steken op de tweede plaats. De hit Cold Water van Justin Bieber, Major Lazer en MØ blijft op nummer drie.

De opmars van Martin Garrix en Bebe Rexha is eveneens tot stilstand gekomen, hun hit In The Name Of Love blijft steken op de vierde positie.

Single Top 10 week 41
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Dj Snake feat. Justin Bieber & MØ - Let Me Love You
2. (2) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
3. (3) Major Lazer feat. Justin Bieber - Cold Water
4. (4) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
5. (6) Frenna feat Jonna Fraster & Emms - My Love
6. (5) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
7. (7) Jonas Blue feat. JP Cooper - Perfect Strangers
8. (9) The Weeknd feat Daft Punk - Starboy
9. (12) Sia feat. Kendrick Lamar - The Greatest
10. (8) Shawn Mendes - Treat You Better

Justin Bieber houdt stand in Single Top 100
Justin Bieber houdt stand in Single Top 100 (Foto: BuzzE)

Lid Vindicat opgepakt voor luchtbuksschot

De politie heeft een twintigjarig lid van studentenvereniging Vindicat aangehouden, omdat hij met een luchtbuks op een huis van deze vereniging in Groningen heeft geschoten. De politie zei dat na berichtgeving door het AD. Hij is verhoord. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of hij vervolgd zal worden.

Dit incident staat overigens los van een aantal andere bij de vereniging, aldus de politie. Zo raakte een jongeman zwaargewond aan zijn hoofd nadat een andere student op zijn hoofd was gaan staan tijdens de introductieweek voor eerstejaars.

Ook een zogenoemde 'bangalijst' die opdook, zorgde voor ophef. Op de lijst stonden de namen van vrouwelijke leden, inclusief foto, contactgegevens en een 'score' voor hun prestaties tussen de lakens.

Het Openbaar Ministerie (OM) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak waarbij het slachtoffer een hersenoedeem opliep. Vindicat heeft inmiddels dertien leden inmiddels geschorst om de 'bangalijst'.

Lid Vindicat opgepakt voor luchtbuksschot
Lid Vindicat opgepakt voor luchtbuksschot (Foto: ANP)

Ruim 18.000 Nederlandse banen dankzij EU-fonds

Investeringen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling hebben in de periode 2007-2013 meer dan 18.000 banen gecreëerd in Nederland. Het hielp via 3700 projecten tal van bedrijven om financiering te vinden en bood steun aan 6000 beginnende ondernemingen. Ook werden 550 onderzoeksprojecten ondersteund.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde onafhankelijke evaluatie van het zogenoemde Cohesiefonds, dat vooral bedoeld is om de kloof tussen armere en rijkere EU-landen te dichten. Nederland ontving 845 miljoen euro van de 346,6 miljard die tussen 2007 en 2013 werd verdeeld over de EU-lidstaten.

De conclusie is dat elke geïnvesteerde euro in 2023 direct of indirect 2,74 euro aan inkomsten heeft gegenereerd. Voor de hele EU komt dat neer op bijna een biljoen euro. De investeringen hebben volgens de onderzoekers voor een miljoen extra Europese banen gezorgd, een derde van het totaal.

Het fonds is goed voor 6,5 procent van alle overheidsinvesteringen in de EU. De snelle hoofdrekenaar heeft gezien dat iedere nieuwe baan zo'n 47.000 euro subsidiegeld heeft gekost.

Ruim 18.000 Nederlandse banen dankzij EU-fonds
Ruim 18.000 Nederlandse banen dankzij EU-fonds (Foto: ANP)

FOK!Plays: Call of Duty: Modern Warfare remastered

Vanavond om 19:00 wordt er weer een FOK!Plays gehouden! We spelen dit keer Call of Duty: Modern Warfare Remastered. Aangezien de multiplayer nog niet open staat, ga ik mijn helemaal storten op de singleplayer campaign. Wil je zien hoe ik het ervan af breng, of wil je gewoon meelullen, kijk dan snel hier beneden.

Edit: We zijn ermee gestopt. Hieronder kun je al het commentaar terug kijken. Wil je vaker dit FOK!Play's, laat dan een comment achter.

Everton-spits ontsnapt aan politie door blessure te 'faken'

De Ecuadoriaanse voetballer Enner Valencia stond donderdagavond in de spotlights tijdens het WK kwalificatie-duel met Chili, maar niet vanwege het scoren van goals of iets dergelijks. Valencia wist op bijzondere wijze aan de politie te 'ontsnappen': het lijkt erop dat hij deed alsof hij geblesseerd was.

De lokale politie had een arrestatiebevel gekregen voor de spits van Everton, die ervan verdacht wordt omgerekend duizenden euro's alimentatie schuldig te zijn aan zijn ex-vrouw. Voorafgaand aan de wedstrijd werd de spelersbus opgewacht door agenten en advocaten, maar Valencia's teamgenoten wisten ervoor te zorgen dat hij toch het stadion binnen kwam. Hij begon de wedstrijd en de politie nam langs het veld plaats, om hem na afloop op te pakken.

In de 82e minuut lag de spits echter ineens op de grond en moest hij met een karretje van het veld gehaald worden. Met wat agenten die er achteraan renden reed het karretje naar een ambulance, waarmee Valencia vervolgens vervoerd werd. Niet veel later werd het arrestatiebevel opgeheven. "Het is belachelijk dat bepaalde agenten simpelweg geen gehoor hebben gegeven aan het arrestatiebevel, uitgegeven door een rechter", aldus Paul Marin, advocaat van Valencia's ex-vrouw. "Als hij zoveel verdient in Engeland, waarom betaalt hij dan geen cent voor zijn dochter?"

Waar de spits van Everton zich inmiddels ophoudt is niet bekend. Ecuador won het duel overigens met 3-0. 

Groot spandoek Poetin aan Manhattan Bridge

Er hing donderdag opeens een gigantisch grote spandoek van de Russische president Vladimir Poetin aan de rand van de Manhattan Bridge in New York. De politie is op zoek naar de verantwoordelijken voor de opmerkelijke actie.

De spandoek van 6 bij 9 meter verscheen aan de reling van de brug met een afbeelding van Poetin in uniform met op de achtergrond de Russische vlag. Onderaan het spandoek stond in grote letters 'peacemaker'.

De New Yorkse politie kreeg 's middags een telefoontje over de spandoek en verwijderde het een halfuur later. Een politiewoordvoerder zei dat het onderzoek naar het wie en waarom bezig is en dat er verder nog geen informatie bekend is.

Groot spandoek Poetin aan Manhattan Bridge
Groot spandoek Poetin aan Manhattan Bridge (Foto: ANP)

Strafrechtelijk onderzoek naar dood Oerlemans

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de dood van fotograaf Jeroen Oerlemans. Dat laat woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het OM vrijdag weten. Meer wilde hij niet zeggen.

Oerlemans werd zondag in Sirte in Libië door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten. Hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen.

Strafrechtelijk onderzoek naar dood Oerlemans
Strafrechtelijk onderzoek naar dood Oerlemans (Foto: ANP)

FARC-leider wil vrede, geen prijs

De enige prijs die ik wil is vrede. Met die mededeling reageerde de leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede 2016 aan president Juan Manuel Santos van Colombia.

"De enige prijs die wij ambiëren, is vrede met sociale gerechtigheid voor een Colombia zonder paramilitarisme, zonder wraak en leugens", liet Rodrigo Londono via Twitter weten. Samen met laureaat Santos ondertekende Londono het vredesakkoord, dat de bevolking van Colombia afgelopen weekeinde in een referendum met een kleine meerderheid afwees.

Het Nobelcomité liet weten dat de prijs ook wordt opgedragen aan de gehele Colombiaanse bevolking.

FARC-leider wil vrede, geen prijs
FARC-leider wil vrede, geen prijs (Foto: ANP)

Alonso racet met nieuwe Honda-motor

Formule 1-coureur Fernando Alonso zal dit weekend in Japan gaan racen met de nieuwe Honda-motor. De krachtbron werd vorige week tijdens de eerste vrije trainingen in Maleisië in zijn McLaren getest, waarna Honda overtuigd is geraakt van de prestaties en betrouwbaarheid van de nieuwe motor.

Na de vrije trainingen van de vrijdag in Maleisië heeft McLaren de motor vervangen door een ouder exemplaar. Alonso moest de race in Sepang achteraan aanvangen doordat hij met de nieuwe krachtbron boven het maximale aantal van vijf was gekomen. Inmiddels heeft de Spanjaard van elk van de zes motoronderdelen al minimaal zeven exemplaren gebruikt. Het weerhield hem er vorig weekend niet van om toch nog een zevende positie mee te pakken.

De bedoeling is dat Alonso geen nieuwe motoronderdelen voor de rest van het jaar nodig heeft, maar dat geldt niet voor teamgenoot Jenson Button die waarschijnlijk de volgende race in de Verenigde Staten de beschikking krijgt over een nieuwe aandrijflijn. Honda wil dit weekend geen gridstraffen oplopen, omdat Japan voor het bedrijf de thuisrace is.

Alonso is in ieder geval tevreden over de progressie Honda. "Ze volgen hun plan. Voor ons kan dat frustrerend zijn, omdat we alles het liefst meteen willen. Er is echter geen magische oplossing in de Formule 1. Alles heeft zijn tijd nodig. Ze verrichten echter goed werk en ze doen alles wat ze kunnen. De goede resultaten worden zichtbaar en ik denk dat ze iets nadenkender worden over hun aanpak. Als er wordt gekeken naar het design en het proces, worden ze steeds creatiever."

De Spanjaard wil uiteindelijk weer richting podiumplaatsen en zeges gaan, maar weet dat hier tijd voor nodig is. McLaren haalt in tegenstelling tot vorig jaar het derde deel van de kwalificatie weer, maar de volgende stap is lastiger te zetten.

Beveiligers langs Belgische snelweg

Op drie parkeerplaatsen langs de Belgische snelweg E40 richting de kust worden particuliere beveiligers geposteerd. Zij moeten erop toezien dat daar geen migranten in vrachtwagens richting Engeland klimmen.

De maatregel die mensensmokkelaars moet afschrikken duurt een maand en gaat per direct in, besloot de Vlaamse minister Ben Weyts (Mobiliteit) vrijdag. Dat moet voorkomen dat vrachtwagens gaan parkeren op pechstroken of op- en afritten.

Het gaat onder meer om de parkeerplaatsen bij het Jabbeke en Mannekensvere, waar de afgelopen dagen tientallen mensen zonder verblijfsdocumenten werden opgepakt. Zo kropen dinsdag bij Jabbeke vijftig personen, onder wie kinderen, uit het struikgewas op zoek naar transport naar de kust.

"De druk op de West-Vlaamse parkings neemt duidelijk enorm toe, en de veiligheid op en rond de parkings lijkt in het gedrang te komen", liet het OM in Brugge deze week weten. De toename hangt samen met de Franse aankondiging het migrantenkamp bij Calais op te doeken.

Beveiligers langs Belgische snelweg
Beveiligers langs Belgische snelweg (Foto: ANP)

Japanse juristen in verzet tegen doodstraf

De Japanse raad voor de advocatuur wil van de doodstraf af. De JFBA pleit ervoor de doodstraf op zijn laatst in 2020 af te schaffen en te vervangen door levenslange gevangenisstraf, schrijft The Japan Times. De raad komt met de stellingname in conflict met de regering van premier Shinzo Abe. Sinds Abe in 2012 aantrad, zijn zestien criminelen terechtgesteld.

De raad heeft in het verleden vaker kritiek gehad op de doodstraf, maar niet eerder werd er zo duidelijk stelling genomen.

Onder meer de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Zwitserland waren in een gezamenlijke verklaring vol lof voor de oproep van de JFBA. "We hopen dat er nu in Japan een open en publiek debat zal ontstaan over deze kwestie", staat in de verklaring. "De Japanse bevolking kan dan zelf het bewijs afkomstig van een groeiend aantal landen bestuderen, dat erop wijst dat het afschaffen van de doodstraf een rechtssysteem kan versterken. Het kan tegelijkertijd voorkomen dat gerechtelijke dwalingen plaatsvinden die nooit meer kunnen worden teruggedraaid."

Japanse juristen in verzet tegen doodstraf
Japanse juristen in verzet tegen doodstraf (Foto: ANP)

Weer bedrijven aangevallen in Ethiopië

In Ethiopië zijn opnieuw een tweetal Nederlandse bedrijven aangevallen door demonstranten. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat.

Het is al langer onrustig in Ethiopië. Eerder deze week werd een Nederlandse sapfabrikant al aangevallen en vorige maand waren Nederlandse bloemenbedrijven slachtoffer van betogers in het noordwesten van het Afrikaanse land.

Bevolkingsgroepen voelen zich achtergesteld. Volgens het ministerie zijn de aanvallen niet specifiek gericht tegen de Nederlandse bedrijven, maar worden ze gezien als verlengstuk van de Ethiopische overheid.

Op de Nederlandse ambassade is een crisisteam gevormd. Dat staat in voortdurend contact met Nederlandse ondernemingen en de Ethiopische overheid. Het ministerie raadt Nederlanders die naar Ethiopië afreizen aan het reisadvies voor het land goed in de gaten te houden.

Weer bedrijven aangevallen in Ethiopië
Weer bedrijven aangevallen in Ethiopië (Foto: ANP)

Dungeon Keeper gratis via Origin

Normaal ben ik niet zo van het verwijzen naar gratis games, maar voor Dungeon Keeper maak ik graag een uitzondering. Een game met ontzettend veel jeugdsentiment en één van de beste games die ik ooit heb gespeeld. Een game die eigenlijk iedereen gespeeld moet hebben.

Klik dus gauw hier en voeg de game toe aan je Origin-account. Het is hopen dat we ooit nog een volwaardige opvolger krijgen.

De top 40 van 30 september 1972

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat president Nixon de ontwikkeling van de Space Shuttle aankondigt, All in the Family voor het eerst in Nederland op TV verschijnt, Bloody Sunday plaatsvindt, Vicky Leandros het songfestival wint, het Watergateschandaal bekend wordt, Radio Veronica verhuist van 192 naar 538 meter en de Apollo 17 de laatste bemande ruimtevaartmissie is die op de maan landt. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1972.

Virtual Reality in jubileumshow The Simpsons

Voor de zeshonderdste aflevering van The Simpsons hebben de makers een segment in Virtual Reality (VR) gefilmd. Kijkers kunnen zich vanaf de uitzending op 16 oktober drie minuten in de wereld van Homer, Marge, Lisa, Bart en Maggie begeven.

De VR-ervaring is een uitgebreide versie van het introfilmpje van The Simpsons, waarin de makers elke aflevering een kleine aanpassing doen. Op televisie duurt deze 'couch gag' de gebruikelijke 45 seconde, maar de Virtual Reality-versie is flink uitgebreid.

Volgens Indiewire is The Simpsons de eerste animatieserie die met VR werkt. De makers van de show lieten Homer het woord doen in het persbericht over de toevoeging, die is geproduceerd in samenwerking met Google. "In eerste instantie hadden we onze vraagtekens over werken met Google, omdat we niet wisten wie ze waren. Maar toen hebben we ze gegoogled en waren we behoorlijk onder de indruk."

Virtual Reality in jubileumshow The Simpsons
Virtual Reality in jubileumshow The Simpsons (Foto: BuzzE)

50PLUS wil korting pensioenen voorkomen

50PLUS wil met een nieuw wetsvoorstel voorkomen dat gepensioneerden worden gekort op hun pensioen. De partij vindt dat er de komende jaren een uitzondering kan worden gemaakt op de strenge regels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden.

50PLUS wijst op de uitzonderlijke situatie van de extreem lage rente, waardoor pensioenfondsen meer in kas moeten hebben. Daardoor kan het zijn dat zij op uitkeringen moeten korten. Zolang de Europese Centrale Bank de rente kunstmatig extreem laag houdt, zou de uitzondering moeten gelden, aldus de partij vrijdag.

50PLUS wil zo de negatieve gevolgen van het huidige beleid van de ECB beperken voor (toekomstige) gepensioneerden. "Nu de rente zo laag is dat elke relatie met verwachte rendementen van pensioenfondsen is verbroken, moet voorkomen worden dat pensioenfondsen zich kunstmatig arm rekenen, nu en in de komende jaren", aldus de partij. "Blind toepassen van de regels van het financiële toetsingskader leidt tot onnodig ingrijpen in het eigendom van gepensioneerden en actieve deelnemers."

50PLUS wil korting pensioenen voorkomen
50PLUS wil korting pensioenen voorkomen (Foto: ANP)

Gerard Joling leest voor aan ouderen

Gerard Joling heeft vrijdag op de Nationale Ouderendag voorgelezen aan senioren. De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie, een samenwerkingsverband van leesbevorderende organisaties.

Het is de vierde keer dat deze lunch wordt gehouden. Schrijver Jan Siebelink schreef speciaal voor deze editie een verhaal, Dons, over een oude heer in een zorginstelling die terugdenkt aan het kuikentje Dons dat hij als kind had. De schrijver las het verhaal zelf voor aan ouderen in Zwolle. Gerard deed dat in Nieuw-Vennep en zette daarvan een fragment op Instagram.

Zijn tv-vriend Gordon gaf vrijdag het startsein voor de Nationale Ouderendag in Hilversum. "Kleine wensen van ouderen in vervulling laten gaan en allemaal door vrijwilligers uitgevoerd! Hartverwarmend weer met die oudjes! Heb jij al een oudje bezocht of meegenomen? Het is nooit te laat!", schrijft Gordon op Facebook.

Gerard Joling leest voor aan ouderen
Gerard Joling leest voor aan ouderen (Foto: BuzzE)

Nieuwegein stopt met wijntje in de winkel

Winkeliers in Nieuwegein mogen hun klanten niet langer een drankje aanbieden bij hun inkopen. De gemeente stopt vrijdag met een experiment van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat mengvormen van winkels en horeca mogelijk maakte. Volgens burgemeester Frans Backhuijs is de proef na enkele rechtszaken "te veel in de juridische sfeer terechtgekomen".

Brancheorganisatie SlijtersUnie was het totaal niet eens met het experiment en stapte naar de rechter. De organisatie kreeg gelijk, maar Nieuwegein vond dat de rechter het experiment niet expliciet had verboden en besloot het schenken van een drankje in een winkel oogluikend te blijven toestaan. In de Drank- en Horecawet zijn mengvormen van horeca en detailhandel nu nog verboden.

Nieuwegein en de VNG vinden dat het belangrijk is dat ondernemers in deze tijd "op een creatieve en innovatieve manier" zaken kunnen doen. Een restaurant dat ook een klein winkeltje wil hebben of een kapper die een wijntje aanbiedt hoort daar wat hen betreft bij. Nieuwegein blijft volgens Backhuijs zoeken naar manieren om dat toch mogelijk te maken.

Nieuwegein had een voortrekkersrol in de proef van de VNG, waaraan nog 36 andere gemeenten meededen. De meeste gemeenten hebben tot nu toe de lijn van Nieuwegein gevolgd.

Nieuwegein stopt met wijntje in de winkel
Nieuwegein stopt met wijntje in de winkel (Foto: ANP)

Meer winst voor Samsung

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in het derde kwartaal een hogere winst in de boeken gezet, ondanks de problemen met de nieuwe Galaxy Note 7, die terug moest worden geroepen vanwege brand- en explosiegevaar.

Samsung meldde op basis van voorlopige cijfers dat het operationeel resultaat naar verwachting met 5,5 procent is gestegen tot 7,8 biljoen won (6,3 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De omzet is volgens het bedrijf met ruim 5 procent afgenomen tot 49 biljoen won. Samsung moest begin september wereldwijd 2,5 miljoen Galaxy Note 7-toestellen terugroepen vanwege problemen met de batterijen. Het concern wist dit te compenseren door een goede verkoop van onderdelen, zoals geheugenchips en displays.

De winst viel hoger uit dan analisten hadden gedacht. Eind oktober worden volledige cijfers naar buiten gebracht.

In het tweede kwartaal werd door 's werelds grootste producent van smartphones nog een operationele winst behaald van 8,1 biljoen won, geholpen door het succes van de vlaggenschepen uit de serie Galaxy S7.

Meer winst voor Samsung
Meer winst voor Samsung (Foto: BuzzT)

Zonder doorverwijzing bij de medisch specialist

Huisartsen in Zuid-Holland gaan een proef doen waarbij patiënten zonder formele doorverwijzing nagekeken kunnen worden door een medisch specialist. Daarmee moet het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken worden teruggedrongen, maakte het het Albert Schweitzer ziekenhuis vrijdag bekend.

De proef met de naam 'Huisarts+poli' is een initiatief van de huisartsenzorggroep ZGWA en het Dordtse ziekenhuis en duurt een halfjaar. In totaal doen er 22 huisartsen in de regio Drechtsteden/Alblasserwaard mee.

"Het gaat om situaties uit de huisartsenpraktijk waarin een echte doorverwijzing naar het ziekenhuis (nog) niet aan de orde is, maar waar de patiënt en de huisarts toch gebaat zijn bij een extra paar deskundige ogen", aldus het Albert Schweitzer ziekenhuis. Nu gebeurt het vaak dat een huisarts doorverwijst 'ter geruststelling' of 'voor de zekerheid'. Ziekenhuiszorg is echter duurder dan huisartsenzorg en kost de patiënt bovendien eigen risico.

Zonder doorverwijzing bij de medisch specialist
Zonder doorverwijzing bij de medisch specialist (Foto: ANP)

Indiase oplichters slaan slag in VS

De politie van India heeft een enorme oplichtingszaak aan het licht gebracht. Honderden Indiërs blijken betrokken bij pogingen om Amerikaanse belastingbetalers geld uit de zak te kloppen. Er zijn de afgelopen week al zeventig mensen aangehouden. Nog eens 630 anderen staan op de verdachtenlijst.

De verdachten waren getraind om zich met een Amerikaans accent voor te doen als medewerker van de belastingdienst in de Verenigde Staten. Onschuldige Amerikaanse burgers werden gebeld met het dringende advies geld over te maken om te voorkomen dat de belastingdienst een inval zou doen en ze hun huis, baan en geld zouden kwijtraken.

De politie in India vermoedt dat duizenden Amerikanen het slachtoffer van de oplichters zijn geworden. In totaal hebben ze mogelijk tientallen miljoenen dollars overgemaakt, zo meldt The Guardian.

Indiase oplichters slaan slag in VS
Indiase oplichters slaan slag in VS (Foto: ANP)

Van Aartsen stopt in maart als burgemeester

Jozias van Aartsen (VVD) stopt per 1 maart komend jaar als burgemeester van Den Haag. Dat heeft hij in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Officieel loopt zijn termijn af in december 2017.

Door in maart al te stoppen, wil hij zijn opvolger meer tijd geven om zich in te werken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

"Hoewel ik, mijn hart volgend, Den Haag het liefst tot het eind van mijn termijn als burgemeester zou willen dienen, meen ik dat het belang van de stad voorop moet staan. Mijn opvolgster of opvolger moet ruim de tijd krijgen om zich in te werken, voor een nieuwe raad aantreedt", schrijft Van Aartsen.

Opvolger
Van Aartsen (25 december 1947) werd op 27 maart 2008 als burgemeester van de hofstad geïnstalleerd. In oktober 2013 werd bekend dat hij een tweede termijn als burgemeester in Den Haag zou blijven. Hij had toen al aangegeven deze niet uit te zullen dienen om eerder plaats te maken zodat zijn opvolger zich goed kan voorbereiden.

Wat Van Aartsen gaat doen na februari volgend jaar heeft hij niet bekendgemaakt.

Van Aartsen heeft een langdurige politieke carrière achter de rug. Van augustus 1994 tot augustus 1998 was hij minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en daarna (tot juli 2002) minister van Buitenlandse Zaken. Hij was tot november 2006 lid van de Tweede Kamer voor de VVD, waarvan van mei 2003 tot maart 2006 de fractievoorzitter van die partij.

Van Aartsen stopt in maart als burgemeester
Van Aartsen stopt in maart als burgemeester (Foto: ANP)

VR-shooter van Epic Games heet Robo Recall

Enige tijd geleden kwam Epic Games met een tech-demo genaamd Bullet Train, waarin het de kracht aantoonde van de Unreal Engine 4 in combinatie met de virtual reality-headset van Oculus Rift. Nu blijkt dat die tech demo de fundering is geweest voor een nieuwe VR-shooter genaamd Robo Recall.

Robo Recall is een komische shooter waarin je het in VR opneemt tegen een leger malafide robots. In de gameplaybeelden zien we de speler verschillende robots aan gort schieten, slaan en beuken, waarbij het erop lijkt dat de speler wordt beloond voor de vindingrijkheid waarmee vijanden omgelegd worden. Het doet in die zin denken aan Bulletstorm, de shooter uit 2011 waar Epic Games ook een hand in had. Bekijk de beelden hieronder.

Robo Recall komt in Q1 van 2017 uit voor Oculus Rift.

Europees Parlement onderzoekt knokpartij UKIP

Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar de vechtpartij waarbij donderdag Steven Woolfe van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP gewond raakte. Parlementsvoorzitter Martin Schulz noemde het incident vrijdag "extreem ernstig" en wil dat het onderzoekscomité volgende week een oordeel heeft gevormd.

Woolfe werd donderdag in het ziekenhuis opgenomen na een handgemeen in het parlement in Straatsburg met een fractiegenoot, naar verluidt Mike Hookem. De kandidaat-leider van UKIP viel enige tijd later bewusteloos neer na een "epilepsieachtige aanval". Hij liet in de loop van de middag weten zich weer goed te voelen.

"Het spreekt vanzelf dat dergelijk onrespectvol en gewelddadig gedrag niet in het Europees Parlement thuishoort", aldus Schulz. Mogelijk is de gedragscode overtreden en heeft het "betreurenswaardige"voorval juridische gevolgen, schrijft hij.

Europees Parlement onderzoekt knokpartij UKIP
Europees Parlement onderzoekt knokpartij UKIP (Foto: ANP)

Hof besluit over agent na rellen Geldermalsen

Het gerechtshof in Arnhem moet beslissen of een agent moet worden vervolgd voor een poging tot doodslag op een vrouw bij rellen in Geldermalsen. De vrouw gaat namelijk via een procedure vervolging afdwingen, liet haar advocaat Esther Vroegh vrijdag weten.

De ongeregeldheden in Geldermalsen, op 16 december vorig jaar, waren gericht tegen de komst van een asielzoekerscentrum. De vrouw zegt dat ze die dag is geslagen door een agent met een wapenstok waardoor ze hoofdletsel opliep.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in juli al besloten de agent niet te vervolgen. Het OM had beelden bestudeerd en concludeerde dat het geweld 'proportioneel' was. De agent zou hebben geduwd en zijn knuppel omhoog gebracht, maar niet geslagen.

Forensisch expert
De vrouw heeft forensisch expert Selma Eikelenboom ingeschakeld, die de beelden frame voor frame bestudeerde. Zij stelt dat een andere agent de vrouw wel twee keer met een wapenstok heeft geslagen. Bovendien stelt de deskundige dat een groep agenten getuige was. "Uit die groep komt ook degene naar voren die mevrouw weer op de been brengt", staat in het rapport. "Het is duidelijk dat deze agenten hun collega, die wel verantwoordelijk is voor het slaan, afdekken."

Vroegh heeft bovendien nog een getuige die aangeeft dat er waarschijnlijk wel raak werd geslagen, vertelde ze vrijdag. "Een huiveringwekkende zaak", noemt de raadsvrouw het.

Wanneer het hof besluit over de zaak, is nog niet bekend.

Hof besluit over agent na rellen Geldermalsen
Hof besluit over agent na rellen Geldermalsen (Foto: ANP)

Nieuw onderzoek naar korrels kunstgrasvelden

Minister Edith Schippers (Sport) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Schippers wees er vrijdag op dat het RIVM vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla van woensdag. Daarin kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het beperkte onderzoek dat het instituut eerder deed. De wetenschappers sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daarop wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel "een schepje bovenop doet".

Nieuw onderzoek naar korrels kunstgrasvelden
Nieuw onderzoek naar korrels kunstgrasvelden (Foto: ANP)

Pakketbezorgers onder loep toezichthouder

Pakketbezorgdiensten kunnen de komende tijd rekenen op strenger toezicht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder is de sterke groei van de pakkettenmarkt reden om de concurrentieverhoudingen tussen de verschillende pakketvervoerders goed in de gaten te houden.

PostNL en DHL Parcel hebben momenteel het grootste deel van de markt in handen. De ACM vindt het belangrijk dat er voldoende dynamiek blijft in de sector en dat verzenders voldoende keuze hebben. Dit betekent concreet dat de pakkettenmarkt vanaf 2017 wordt toegevoegd aan de jaarlijkse monitor van de concurrentieontwikkelingen in de postmarkt.

Daarmee worden de ontwikkeling van de marktaandelen, de keuzemogelijkheden van verzenders, de prijsontwikkeling in de verschillende marktsegmenten, de beschikbaarheid van servicepunten en de situatie rond de inzet van zelfstandige pakketbezorgers extra scherp in de gaten gehouden.

Pakketbezorgers onder loep toezichthouder
Pakketbezorgers onder loep toezichthouder (Foto: ANP)

Nobelprijs voor Vrede naar president Colombia

De Nobelprijs voor de Vrede 2016 is vrijdag toegekend aan president Juan Manuel Santos van Colombia. De prijs wordt ook opgedragen aan de gehele Colombiaanse bevolking. De keuze van het Nobelcomité is opmerkelijk, aangezien de Colombiaanse bevolking het vredesakkoord tussen de regering en rebellenbeweging FARC zondag in een referendum nipt afwees.

Na zes jaar van onderhandelingen werd vorige week een akkoord ondertekend dat een einde moest maken aan 52 jaar burgeroorlog. De afwijzing door de Colombiaanse bevolking betekent volgens het Nobelcomité niet dat het vredesproces ten dode is opgeschreven. "Het referendum was niet voor of tegen vrede, maar ging over een specifiek akkoord", aldus Kaci Kullmann Five van het comité. "De prijs moet ook worden gezien als een huldiging van het Colombiaanse volk."

Veel Colombianen vonden het vredesakkoord niet streng genoeg voor de FARC. Zowel president Santos als de FARC heeft aangegeven door te willen praten om tot een blijvende vrede te komen. Het comité benadrukte ook het belang hiervan. "Dit maakt het des te belangrijker dat de partijen, geleid door president Santos en FARC-leider Rodrigo Londono, de wapenstilstand in acht blijven nemen", aldus het comité.

Santos zei tegen de secretaris van het Nobelcomité erg dankbaar te zijn. "Hij was overweldigd", zei Olav Njoelstad na een telefoongesprek met de president. "Hij was erg dankbaar en zei dat het van onschatbare waarde is voor de bevordering van het vredesproces."

Nobelprijs voor Vrede naar president Colombia
Nobelprijs voor Vrede naar president Colombia (Foto: ANP)

'Ernstig verzuim' bij fatale arrestatie Mitch

Vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. De vijfde agent valt plichtsverzuim te verwijten, is de conclusie van een intern onderzoek van de politie.

Henriquez (42) werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden tijdens de arrestatie.

Twee agenten worden hiervoor strafrechtelijk vervolgd, had het OM eerder al besloten.

'Ernstig verzuim' bij fatale arrestatie Mitch
'Ernstig verzuim' bij fatale arrestatie Mitch (Foto: ANP)

Kim claimt 5,6 miljoen dollar bij verzekering

De buit van de brute overval op Kim Kardashian in Parijs bedraagt 5,6 miljoen dollar. Dat is veel minder dan de tien of elf miljoen dollar waar media eerder over repten.

Volgens TMZ was haar ring het duurste sieraad dat is buitgemaakt bij de beroving. Bronnen van TMZ weten te melden dat Kim de verzekeringspapieren al heeft ingevuld. Daaruit zou blijken dat de smaragdring vier miljoen dollar waard is, omgerekend 3,6 miljoen euro.

In totaal claimt de realityster dertien gestolen items bij de verzekering die een totale waarde van 5,6 miljoen dollar hebben, omgerekend ruim vijf miljoen euro. De Kardashian-telg werd zondagnacht overvallen in een appartement in Parijs. Haar man Kanye West onderbrak onmiddellijk zijn concert in New York.

Kim claimt 5,6 miljoen dollar bij verzekering
Kim claimt 5,6 miljoen dollar bij verzekering (Foto: BuzzE)

VVD presenteert verkiezingsprogramma: minder lasten, meer normen

In de stationshal van Den Haag Centraal presenteerde de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie haar verkiezingsprogramma. In een document van 101 pagina's komen alle onderwerpen van het politieke spectrum aan bod. In een notendop: veel aandacht voor de klassieke VVD-speerpunten lage lasten voor ondernemers en burgers, en ook voor de Nederlandse 'normen en waarden'.

In het concept verkiezingsprogramma, getiteld 'Zeker Nederland', gooit de VVD de concessies die het heeft moeten doen bij de samenwerking met de sociaaldemocraten van zich af. Het maakt een einde aan de Wet Werk en Zekerheid van Lodewijk Asscher, die de drempel naar vaste contracten had moeten verlagen maar dat absoluut niet doet. Voor kleine werkgevers moet de doorbetaling bij ziekte worden teruggebracht van 2 naar 1 jaar, en duur en aantal tijdelijke aanstellingen moet weer omhoog. Verder worden loon- en vennootschapsbelasting verlaagd en de precariobelasting (gemeentelijke belastingen op ondergrondse leidingen) afgeschaft.

Op het gebied van de zorg weinig baanbrekende plannen - het huidige stelsel (natuurlijk vooral van VVD-makelij) moet blijven, maar op details worden bijgestuurd. Het woord 'eigen risico' komt in het programma niet voor. Onder het kopje 'onderwijs' vinden we veel ideeën, maar weinig concrete plannen. Kern van het verhaal: goede docenten zijn belangrijk, hebben het liefst een master, het moet eenvoudiger worden om een nieuwe school te starten en scholen die het goed doen moeten op allerlei gebieden meer vrijheid krijgen. En tot slot: de basisschoolleerkracht geeft zijn of haar advies tegelijk met de score van de cito-toets, en de hoogste van de twee telt.

Uitgebreid wordt er stilgestaan bij de Nederlandse cultuur en het behoud daarvan. Vluchtelingen worden opgevangen in de regio, economische migranten zonder kans op een status worden sneller teruggestuurd en er worden meer eisen gesteld aan verplichte integratie. Nieuwe Nederlanders maken pas na 10 jaar kans op een paspoort en "moeten hun plek in Nederland bevechten". Ook komt er meer geld voor wijkagenten, en een agent kan ook niet meer als verdachte worden aangemerkt na gebruik van geweld.

Naast het verkiezingsprogramma presenteerde Mark Rutte ook zijn persoonlijke manifest, 'mijn ambitie, mijn plan'. Hij wil geen cafetariamodel, en wat dat betekent leest u later op FOK!

Zes nieuwe games toegevoegd aan EA Access Vault

EA heeft vannacht enkele Arcade-klassiekers van de Xbox 360 beschikbaar gemaakt voor EA Access-leden. Alle games zijn speelbaar op Xbox One via backwards compatibility.

Het gaat om Bejeweled 2, Bejeweled 3, Feeding Frenzy, Feeding Frenzy 2: Shipwreck Showdown, Heavy Weapon en Zuma. Alle games in kwestie zijn gemaakt door ontwikkelaar Popcap. Het totale aantal in de Vault bedraagt nu 31 games, in augustus werden SSX en Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 al toegevoegd.

EA Access is een service exclusief voor Xbox One, waarbij leden onbeperkt toegang krijgen tot games in de EA Access Vault, voor een maandelijks of jaarlijks bedrag. PC-gebruikers hebben een equivalent op hun platform in de vorm van Origin Access.

Vooral Syriërs komen over via hereniging

Familieleden van Syrische asielzoekers komen veel vaker over naar Nederland via gezinshereniging dan familie van asielzoekers van andere nationaliteiten. Dat bevestigt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vrijdag na berichtgeving in de Volkskrant.

Dat komt doordat Syriërs over het algemeen goed gedocumenteerd zijn waardoor familierelaties goed kunnen worden aangetoond. Bij andere vluchtelingen als Eritreeërs ligt dat moeilijker Op dit moment liggen er 29.000 verzoeken van vluchtelingen voor gezinshereniging. De IND verwacht dan ook nog een piek aan nieuwe migranten door gezinshereniging.

Vooral Syriërs komen over via hereniging
Vooral Syriërs komen over via hereniging (Foto: ANP)

Rode Kruis vraagt om hulp voor Haïti

Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen voor de slachtoffers van orkaan Matthew op Haïti. Volgens de hulporganisatie hebben 50.000 Haïtianen dringend hulp nodig. Matthew is de sterkste orkaan die het Caribisch gebied treft sinds 2007.

Volgens het Rode Kruis is er ruim 6,2 miljoen euro nodig om de meest acute nood te lenigen. Dat geld wil het Rode Kruis het komende jaar uitgeven aan medische hulp, voedsel, water en het bouwen van onderdak. "We zijn extreem bezorgd over de veiligheid, gezondheid en het algemene welzijn van vrouwen, mannen en kinderen die zijn getroffen, vooral diegenen in afgelegen steden en dorpen", aldus het Rode Kruis.

Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan staat vooralsnog op 339, maar dat aantal kan nog flink stijgen. Duizenden mensen zijn ontheemd geraakt. Het Rode Kruis schat dat meer dan een miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer en dat honderdduizenden humanitaire hulp nodig hebben.

Rode Kruis vraagt om hulp voor Haïti
Rode Kruis vraagt om hulp voor Haïti (Foto: ANP)

Matthew doet het ietsje rustiger aan

De orkaan Matthew heeft vrijdag iets aan kracht ingeboet. Hij beweegt zich langs de oostkust van Florida in noordwestelijke richting en bereikt windsnelheden van maximaal 195 kilometer per uur (categorie 3). Toen de orkaan donderdag Haïti trof, deed hij dat met snelheden tot 230 kilometer per uur (categorie 4).

Het National Hurricane Center in de Verenigde Staten meldt dat Matthew zich met een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur in noordwestelijke richting verplaatst. Ondanks de iets afgenomen windsnelheid zal de schade die de storm in de zuidoostelijke kuststaten veroorzaakt naar verwachting aanzienlijk zijn. Het oog van de storm nadert momenteel de oostkust van Florida.

In het Caribisch gebied bestaat de erfenis van Matthew tot dusver uit ongeveer 340 doden en aanzienlijke materiële schade.

Matthew doet het ietsje rustiger aan
Matthew doet het ietsje rustiger aan (Foto: ANP)

Polis mag maximaal 10 procent duurder

Verzekeraars mogen polissen nog maar maximaal met 10 procent automatisch laten stijgen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Bij hogere stijgingen wordt de polis als nieuwe verzekering beoordeeld in plaats van een verlenging en moet de verzekerde uitdrukkelijk om toestemming worden gevraagd.

Kifid oordeelde begin vorige maand al in een zaak tegen Achmea Schadeverzekeringen dat een verhoging van 20,22 procent niet door de beugel kan. In een nieuwe zaak waarin verzekeraar Meeus het nog bonter maakte, met een stijging van ruim 173 procent, werd het nieuwe maximum van 10 procent onderstreept.

Beide verzekeraars hadden volgens Kifid de oude polissen moeten opzeggen en nieuwe moeten aanbieden. Doordat ze niet hebben opgezegd zijn de oude polissen automatisch, tegen dezelfde prijs verlengd.

Kifid is een onafhankelijk orgaan om consumenten te helpen in conflicten bijvoorbeeld een verzekeraar of een bank. Dat gebeurt door bemiddeling door de Ombudsman of door een meestal bindend advies van de geschillencommissie of de commissie van beroep.

Polis mag maximaal 10 procent duurder
Polis mag maximaal 10 procent duurder (Foto: ANP)

Bouman beloofde agenten niet te ontslaan

De vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zouden niet worden ontslagen. Die belofte deed oud-korpschef Gerard Bouman. De leiding van de politie bevestigt dit in reactie op een artikel van de NRC hierover. Ook beloofde de toenmalige korpschef, die begin dit jaar vertrok, dat de gevolgen van hun buitenfunctiestelling zouden worden teruggedraaid.

Dit gebeurde op een bijeenkomst van 17 september 2015. Daar werd gesproken over de situatie die zou kunnen ontstaan door het strafrechtelijke en het disciplinaire onderzoek tegen de agenten. "De toenmalige korpschef heeft op basis van die situatie een aantal toezeggingen aan de collega's gedaan. De huidige korpschef heeft hier kennis van genomen", laat de politie weten. "Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures van het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal."

Henriquez (42) werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden tijdens de arrestatie. Twee agenten worden hiervoor vervolgd. Het interne onderzoek door de politie loopt nog.

Bouman beloofde agenten niet te ontslaan
Bouman beloofde agenten niet te ontslaan (Foto: ANP)

Vanilla Ice weigert te evacueren voor orkaan

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben donderdag zo'n anderhalf miljoen mensen op het hart gedrukt te evacueren in verband met de naderende orkaan Matthew. In ieder geval één van hen weigert dat: Vanilla Ice.

De Ice Ice Baby-zanger plaatste op Twitter het bericht "De storm is serieus en hij komt recht op me af. Ik blijf hangen voor deze. Ik hou jullie op de hoogte."

Die boodschap viel niet in goede aarde bij de instanties, die met man en macht proberen zoveel mogelijk mensen uit de gevarenzone te krijgen voordat Matthew aankomt. In Haïti vielen woensdag bijna 340 doden toen de orkaan over het eiland raasde. De lokale tak van de Democratische partij riep mensen op Twitter dan ook op het 'advies' van de gewezen rapster vooral niet op te volgen. "We adviseren je te luisteren naar je lokale autoriteiten, niet naar Vanilla Ice. Als je in een evacuatiezone woont, moet je nu vertrekken."

Vanilla Ice weigert te evacueren voor orkaan
Vanilla Ice weigert te evacueren voor orkaan (Foto: BuzzE)

CDA wil hardere aanpak criminelen

Het CDA wil een hardere aanpak van criminelen. Wie een misdrijf heeft gepleegd en daarna weer de fout ingaat, moet een dubbele straf krijgen. Dat heeft de partij vrijdag gemeld.

Ook wil het CDA het huidige systeem van voorwaardelijke invrijheidstelling aanscherpen. Zo moeten veroordeelden van het CDA langer blijven zitten en niet na twee derde van hun straf al voorwaardelijk vrij komen. De partij stelt voor dat te beperken tot de laatste 10 procent van de opgelegde straf met een maximale voorwaardelijke invrijheidstelling van zes maanden. Dat betekent dat veroordeelden die tot twintig jaar cel zijn veroordeeld, pas na 19,5 jaar voorwaardelijk vrij mogen komen.

Korte straffen tot twee jaar komen wat het CDA betreft helemaal niet meer in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

CDA wil hardere aanpak criminelen
CDA wil hardere aanpak criminelen (Foto: ANP)

Britse pond hard onderuit

Het Britse pond ging vrijdag hard onderuit met zo'n 6 procent, de grootste daling sinds de uitkomst van het referendum over het EU-lidmaatschap bekend werd in het Verenigd Koninkrijk. De munt daalde tijdens de vroege valutahandel op Aziatische beurzen tot het laagste niveau in 31 jaar ten opzichte van de dollar.

De munt staat al tijden onder druk door zorgen over een 'harde brexit'. Maar de plotselinge daling van vrijdag werd volgens sommige valutahandelaren veroorzaakt door een probleem met algoritmes, computergestuurde verkopen van het pond. In enkele seconden dook de Britse munt omlaag, van 1,260 dollar, tot 1,138 dollar. Later herstelde het pond tot rond de 1,25 dollar, een verlies van 1,5 procent.

Britse pond hard onderuit
Britse pond hard onderuit (Foto: ANP)

Russen schenden Fins luchtruim

Russische gevechtsvliegtuigen hebben binnen 24 uur twee keer het Finse luchtruim geschonden. De tweede keer zond de Finse luchtmacht zelf vliegtuigen de lucht in, die het toestel identificeerden als een Russische SU-27.

Het Finse ministerie van Defensie verklaarde vrijdag dat de Russische jager over de Baltische Zee vloog. Eerder op donderdag vloog een Russisch gevechtsvliegtuig gedurende een minuut door het Finse luchtruim. Er werd door de Finnen sowieso veel activiteit van de luchtmacht van hun buur boven de Baltische Zee gemeten.

De Finse nationale grensbewaking onderzoekt de incidenten.

Russen schenden Fins luchtruim
Russen schenden Fins luchtruim (Foto: ANP)

Comeback IJsland, Kosovo verliest eerste 'thuiswedstrijd' in WK-kwalificatie

IJsland heeft in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2018 de eerste zege geboekt. Daar was wel een behoorlijke comeback voor nodig tegen Finland. Na de eerste helft stonden de Finnen nog met 2-1 voor en dat bleef zo tot in de blessuretijd. In de 91e minuut maakte Alfred Finnbogason gelijk, waarna Ragnar Sigurdsson de IJslanders in Reykjavik in vuur en vlam zette met de 3-2. 

In dezelfde groep, groep I, speelde Kosovo haar eerste thuiswedstrijd ooit in de WK-kwalificatie. Helemaal 'thuis' was het niet, want het eigen stadion is nog niet goed genoeg voor dergelijke wedstrijden en dus werd in Shkodër in Albanië gespeeld. Kroatië was daar ruimschoots te sterk, wat met een hattrick van Mario Mandzukic in de eerste helft al duidelijk werd. In de tweede helft werd de score nog verdubbeld, wat een 6-0 zege voor de Kroaten betekende. Turkije speelde met 2-2 gelijk tegen Oekraïne, met name dankzij een door Hakan Calhanoglu benutte penalty in de 81e minuut.

Oostenrijk en Wales speelden in Wenen tegen elkaar in groep D. Marko Arnautovic trof twee keer doel, maar zag Wales ook twee treffers maken en dus werden de punten gedeeld. Moldavië kon thuis de eerste punten niet veiligstellen en was een maatje te klein voor Servië: 0-3. In Dublin kwam Ierland net als Oostenrijk, Wales en Servië op vier punten na twee wedstrijden. Seamus Coleman zorgde voor de enige treffer tegen Georgië. 

In groep G gaat Albanië enigszins verrassend aan de leiding, hoewel de zege van donderdag geen grote stunt was. In Vaduz was de ploeg met 0-2 te sterk voor Liechtenstein, dat eerder al met 8-0 verloor van Spanje. De Spanjaarden zelf konden één punt bijschrijven na de kraker tegen Italië. In Turijn zorgden goals van Daniele de Rossi en Vitolo voor 1-1. Israël won ondertussen met 1-2 in en van Macedonië. 

'BitTorrent stopt met streamingdienst'

BitTorrent heeft al na vier maanden de stekker uit zijn streamingdienst BitTorrent Now getrokken. Ook ontsloeg het bedrijf zijn twee CEO's en een onbekend aantal andere personeelsleden en werd een studio in Los Angeles gesloten. Dat bericht Variety op basis van anonieme bronnen.

BitTorrent-oprichter Bram Cohen stuurde volgens de bronnen eerder deze week een e-mail over de wijzigingen naar het personeel. Het bedrijf had miljoenen in de streamingdienst gestoken.

Het is niet de eerste keer dat BitTorrent, dat een protocol om downloads peer-to-peer te verspreiden ontwierp, zich probeerde om te vormen tot een mediabedrijf. In 2008 had het bedrijf al een Entertainment Store met onder meer films, die niet aansloeg. Het BitTorrent-protocol wordt nog steeds vooral gebruik om illegaal te downloaden.

'BitTorrent stopt met streamingdienst'
'BitTorrent stopt met streamingdienst' (Foto: BuzzT)

Verstappen vierde in tweede vrije training GP Japan

Mercedes heeft ook tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan de snelste tijden neergezet. Nico Rosberg was van de twee Siberpfeile opnieuw de vlotste: de Duitser was zo'n zeven honderdsten sneller dan Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen zette de derde tijd neer op twee tienden van de Brit.

Max Verstappen wist de vierde tijd op de klokken te krijgen, waarbij wel aangetekend moet worden dat de Nederlander in dienst van Red Bull slechts één snelle run deed. Voor de rest richtte het team van Dietrich Mateschitz zich op de lange runs. Teamgenoot Daniel Ricciardo kwam (op de harde band) dan ook niet verder dan de twaalfde tijd. Gedurende de long runs kon het team van de rode stier zich redelijk meten met de mannen van Mercedes.

De sessie werd in het begin kort geneutraliseerd door middel van een virtual safetycar. Reden hiervoor was het stilvallen van Esteban Guiterrez langs de baan. Hij moest zijn Haas parkeren door problemen aan vermoedelijk de turbo van zijn Ferrari-motor.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.250   35
2 L. Hamilton Mercedes 1:32.322 +0:00.072 35
3 K. Räikkönen Ferrari 1:32.573 +0:00.323 26
4 M. Verstappen Red Bull 1:33.061 +0:00.811 29
5 S. Vettel Ferrari 1:33.103 +0:00.853 34
6 S. Perez Force India 1:33.570 +0:01.320 37
7 N. Hülkenberg Force India 1:33.873 +0:01.623 35
8 F. Alonso McLaren 1:33.985 +0:01.735 37
9 V. Bottas Williams 1:34.028 +0:01.778 33
10 C. Sainz Toro Rosso 1:34.086 +0:01.836 33
11 F. Massa Williams 1:34.127 +0:01.877 33
12 D. Ricciardo Red Bull 1:34.150 +0:01.900 29
13 R. Grosjean Haas F1 1:34.241 +0:01.991 33
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:34.305 +0:02.055 27
15 K. Magnussen Renault 1:34.339 +0:02.089 36
16 J. Button McLaren 1:34.398 +0:02.148 29
17 E. Gutierrez Haas F1 1:34.643 +0:02.393 11
18 J. Palmer Renault 1:34.760 +0:02.510 40
19 F. Nasr Sauber 1:34.824 +0:02.574 26
20 P. Wehrlein Manor 1:35.292 +0:03.042 30
21 E. Ocon Manor 1:35.400 +0:03.150 37
22 M. Ericsson Sauber 1:36.318 +0:04.068 26

Dodental Matthew stijgt tot boven de 340

Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan Matthew is opgelopen naar 339. Donderdag stond het aantal nog op 140 doden. In het nabijgelegen Dominicaanse Republiek waren vier doden te betreuren.

Bronnen in Haïti verklaren dat vele doden geborgen zijn en dat een afgelegen kuststad nu pas bereikt kon worden door de reddingswerkers. Daar werden tientallen doden aangetroffen. De verwachting is dat het dodental nog op gaat lopen omdat de hulpdiensten niet overal kunnen komen.

Haïti werd deze week hard getroffen door de orkaan, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur. Veel mensen verloren het leven door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers traden. Ook de noordkust van het schiereiland is zwaar getroffen. In de regionale hoofdstad Jérémie zou 80 procent van de huizen zijn verwoest.

Matthew nadert Florida en de noodtoestand is al van kracht in Florida en South Carolina.

Het openbare leven aan de oostkust van de staat Florida zal vrijdag deels stil te liggen vanwege het passeren van de orkaan. Het pretpark Walt Disney World blijft vrijdag de hele dag gesloten vanwege de storm. Ook de parken Universal Orlando en Seaworld gaan niet open.

Vliegmaatschappijen hebben inmiddels 2500 vluchten geschrapt. De luchthavens van Fort Lauderdale en Orlando zullen naar verwachting ook gaan sluiten.

Dodental Matthew stijgt tot boven de 340
Dodental Matthew stijgt tot boven de 340 (Foto: ANP)

Opnames realityshow Kardashians liggen stil

De camera's van realityserie Keeping Up With The Kardashians hebben niet gedraaid sinds de overval op Kim Kardashian in Parijs. Het is niet duidelijk wanneer de opnames weer van start gaan.

"Onze prioriteit is nu het welzijn van Kim. Er is nog geen beslissing gemaakt over wanneer de productie wordt hervat", aldus zender E! in een statement.

Opnames voor de show lagen al stil toen Kim zondagnacht werd overvallen in haar huurwoning in de Franse hoofdstad. Daarbij werd 10 miljoen euro aan juwelen buitgemaakt. De realityster werd vastgebonden en met een wapen bedreigd, maar raakte fysiek niet gewond.

Volgens Radar Online wil Kims echtgenoot Kanye West dat zij helemaal stopt met de show, waarin Kim en haar familie al sinds 2007 te zien zijn. De rapper zou ervan overtuigd zijn dat als de wereld niet elke week meekeek in Kims privéleven, de beroving nooit had plaatsgevonden.

Opnames realityshow Kardashians liggen stil
Opnames realityshow Kardashians liggen stil (Foto: BuzzE)

Syrië verrast China in WK-kwalificatie

Syrië heeft in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2018 een belangrijke zege geboekt. In Xi'an was de Syrische ploeg te sterk voor China. Mahmoud al-Mawas maakte vroeg in de tweede helft de enige treffer: 0-1. Door de zege houdt Syrië na drie van de tien wedstrijden de aansluiting in de strijd om de WK-tickets. China staat voorlopig op slechts één punt.

In dezelfde groep kreeg Qatar het nog maar eens moeilijker om haar WK-debuut te maken voor het zich in 2022 als gastland niet hoeft te kwalificeren. In Suwon bracht Sebastian Soria de ploeg vlak voor rust op een 1-2 voorsprong, maar Zuid-Korea maakte met twee snelle goals een einde aan de Qatarese hoop: 3-2 en nog altijd nul punten voor Qatar. In Shenyang speelden China en Iran gelijk na een saai duel: 0-0. 

In groep B speelden koplopers Saoedi-Arabië en Australië tegen elkaar. In Jeddah scoorden beide teams zowel in de eerste als tweede helft één keer, wat resulteerde in een 2-2 eindstand en zeven punten voor beide landen in de groep. Ze worden op één punt gevolgd door zowel Japan als de Verenigde Arabische Emiraten. De VAE wonnen met 3-1 van Thailand, die tot nu toe alle wedstrijden verloor. Ook Irak ging voor de derde keer op rij onderuit: in Saitama was Japan met 2-1 te sterk. 

De top-2 in beide groepen plaatst zich voor het WK in Rusland, de nummers drie spelen tegen elkaar voor een plek in de intercontinentale play-offs.

Mercedes domineert VT1 Japan, Verstappen zesde

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan werd weer eens een feestje voor Mercedes. Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren op het circuit van Suzuka ruimschoots de snelsten.

Rosberg klokte op de zachtste banden een tijd van 1:32,431 minuten. Alleen teamgenoot Hamilton kon, eveneens op de zachtste banden, een beetje in de buurt blijven: 1:32,646. De Ferrari's waren in de training de best of the rest, maar moesten toch al grofweg een seconde toegeven. Daarachter volgden de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, die in tegenstelling tot de auto's voor zich niet op de zachte banden reden. Daar hebben de Red Bulls er dit weekeinde minder van beschikbaar en dus werd de training vooral afgewerkt op de - op papier langzamere - medium en harde compounds.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Japan:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.431   24
2 L. Hamilton Mercedes 1:32.646 +0:00.215 21
3 S. Vettel Ferrari 1:33.525 +0:01.094 19
4 K. Räikkönen Ferrari 1:33.817 +0:01.386 17
5 D. Ricciardo Red Bull 1:34.112 +0:01.681 23
6 M. Verstappen Red Bull 1:34.379 +0:01.948 26
7 N. Hülkenberg Force India 1:34.530 +0:02.099 28
8 S. Perez Force India 1:34.767 +0:02.336 30
9 F. Alonso McLaren 1:35.003 +0:02.572 10
10 V. Bottas Williams 1:35.381 +0:02.950 31
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.446 +0:03.015 23
12 C. Sainz Toro Rosso 1:35.672 +0:03.241 27
13 J. Button McLaren 1:35.677 +0:03.246 24
14 R. Grosjean Haas F1 1:35.688 +0:03.257 17
15 F. Nasr Sauber 1:35.967 +0:03.536 15
16 F. Massa Williams 1:36.169 +0:03.738 23
17 E. Gutierrez Haas F1 1:36.219 +0:03.788 21
18 M. Ericsson Sauber 1:36.294 +0:03.863 19
19 K. Magnussen Renault 1:36.822 +0:04.391 30
20 E. Ocon Manor 1:37.797 +0:05.366 29
21 P. Wehrlein Manor 1:37.966 +0:05.535 24
22 J. Palmer Renault 1:37.992 +0:05.561 13

FOK! Wat een weer: fris en zonnig

Het is misschien wat saai, maar het weerbericht is hetzelfde als het al heel de week is. Niet zo warm, soms bewolkt, soms zonnig en weinig regen. De minimumtemperatuur ligt rond de 8 graden en overdag wordt het zo'n 15 graden. De noordoostenwind is matig.

Zon op 07:52
Zon onder 19:02
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Meer in de Harz in Duitsland (Foto: qltel)
Een archieffoto: een meer in de Harz in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1913 Henry Ford introduceert de lopende band.
1944 de eerste en enige gewapende opstand in het concentratiekamp Auschwitz door het Sonderkommando. Deze gebeurtenissen zijn verfilmd in de film The Grey Zone.
1949 De Duitse Democratische Republiek (DDR) wordt gevormd.
1959 Loena 3 maakt de eerste foto's van de "achterkant" van de maan; een Britse observatiepost verspreidde de foto's eerder in het Westen dan de Sovjets in de Sovjet-Unie zelf.
1985 Het cruiseschip Achille Lauro wordt gekaapt door Palestijnse terroristen.
2001 Amerikaanse invasie van Afghanistan, begin van de Afghaanse Oorlog
2012 Met de presidentsverkiezingen wordt Hugo Chávez herverkozen als president van Venezuela en begint aan een vierde termijn.

ABN: bammetje wordt goedkoper

Brood gaat volgend jaar waarschijnlijk iets in prijs omlaag, voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO. De tarwevoorraad in de wereld is de laatste jaren namelijk flink toegenomen. Die uitpuilende tarweschuur zet de grondstofprijzen onder druk.

Voor granen, zoals tarwe en mais, worden op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd genoteerd. Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 20 procent goedkoper geworden. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien.

Natuurlijk bestaat een brood uit meer dan alleen tarwe. ABN-econoom Frank Rijkers voorziet daarom dat de prijs van een brood ongeveer 5 procent omlaag kan.

Bij koffiebonen, suiker en cacao is precies de tegenovergestelde ontwikkeling te zien. Die grondstofprijzen zitten de laatste maanden juist in de lift. Dat betekent dat consumenten voor koffie of chocola binnenkort mogelijk extra moeten gaan betalen. Hoeveel precies is alleen lastig te zeggen. Daarbij spelen immers tal van factoren een rol. Van koffiebonen en suiker zijn de laatste jaren bijvoorbeeld ook grote voorraden opgebouwd.

ABN: bammetje wordt goedkoper
ABN: bammetje wordt goedkoper (Foto: ANP)

Stairway To Heaven heeft beste gitaarsolo

Led Zeppelins nummer Stairway To Heaven heeft de beste gitaarsolo uit de rockgeschiedenis. Dat is de uitkomst van een poll onder bands, recensenten en de lezers van het Britse magazine Classic Rock.

De gitarist van de legendarische band is het daar echter niet helemaal mee eens. "Is Stairway To Heaven mijn beste Zeppelin gitaarsolo? Nee, maar het is wel een hele goede", aldus Jimmy Page tegenover het blad.

Stairway To Heaven uit 1971 was eerder dit jaar onderwerp van een rechtszaak, die de nabestaanden van muzikant Randy Wolfe aanspanden tegen Jimmy en zanger Robert Plant. Zij zouden delen van het nummer hebben gestolen van het nummer Taurus van Wolfes band Spirit. De rechter oordeelde uiteindelijk dat daar onvoldoende bewijs voor was.

Luister en oordeel zelf!

Stairway To Heaven heeft beste gitaarsolo
Stairway To Heaven heeft beste gitaarsolo (Foto: BuzzE)

Gestolen kunst komt terug in Westfries Museum

Hoorn viert vrijdag de terugkomst van de gestolen kunstwerken uit Oekraïne in het Westfries Museum. Met theater en muziek worden de vijf schilderijen rond 14.30 uur verwelkomd op de Roode Steen, vlak voor het museum.

De vijf schilderijen werden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk begin 2005 geroofd uit het Westfries Museum. Ze doken op in Oekraïne en het museum kreeg ze vorige maand weer in handen op de Nederlandse ambassade in Kiev. De doeken verkeren in slechte staat en hebben een grondige restauratie nodig.

Vier werken werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek werd in mei van dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev. De overige schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet terecht.

Vanaf zaterdag zijn de werken gratis te zien voor het publiek.

Gestolen kunst komt terug in Westfries Museum
Gestolen kunst komt terug in Westfries Museum (Foto: ANP)

Leerlingen steken klasgenoot in brand

Een 19-jarige leerling van een school voor buitengewoon onderwijs in het Belgische Aalst is donderdag in brand gestoken door zijn klasgenoten. De tiener liep daarbij tweedegraads brandwonden op.

Het zou volgens verklaringen van de minderjarige daders gaan om een uit de hand gelopen grap. "In de kleedkamer van de praktijklokalen begon een spel tussen enkele leerlingen met een bus deodorant en een aansteker", zegt een woordvoerder van de school. De kleding van het slachtoffer vatte daarbij vlam. "Leerlingen en leraren dienden meteen de eerste zorgen toe, waarna de jongen werd overgebracht naar het nabijgelegen ziekenhuis." Het slachtoffer kon in de loop van de avond het ziekenhuis verlaten.

De politie heeft de twee minderjarige daders meegenomen voor verhoor. De directie van de school beraadt zich nog over te nemen tuchtmaatregelen.

Leerlingen steken klasgenoot in brand
Leerlingen steken klasgenoot in brand (Foto: ANP)

'Das valt weer in ongenade'

De das is na ruim dertig jaar van beschermende maatregelen weer in ongenade gevallen. Dieren worden gevangen in strikken en doodgeschoten. Dassenburchten worden expres vernield. Dat constateert Das&Boom uit Beek-Ubbergen. Voorzitter Jaap Dirkmaat van de natuurbeschermingsorganisatie zegt donderdag dat hij de laatste maanden vrijwel dagelijks meldingen krijgt van gedode dassen en vernielde burchten. Ook Staatsbosbeheer ziet volgens hem een toename.

Een das is een beschermd dier. Doden of verstoren van het beest is een misdrijf. Das&Boom heeft daarom donderdag een meldpunt geopend om meteen juridisch actie te kunnen ondernemen na een aanval op een das of zijn woning.

"Sinds 1981 zijn er miljoenen besteed aan het redden van de das. Nu leven er weer ongeveer 5500 dieren in ons land. En nu duiken de verhalen over landbouwschade weer op. Dit jaar zijn er al tientallen dieren illegaal gedood, terwijl een boer dassenschade volledig vergoed kan krijgen", aldus Das&Boom.

'Das valt weer in ongenade'
'Das valt weer in ongenade' (Foto: ANP)

Sportapps doen te weinig aan gezondheid

Veel sportapps doen te weinig voor de gezondheid van sporters. Ze vergroten juist het risico op blessures. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen.

Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos in zijn intreerede aan de Technische Universiteit Eindhoven die hij vrijdag uitspreekt.

Uit onderzoek van Vos en zijn collega's blijkt dat een derde van recreatieve hardlopers wel eens geblesseerd raakt. Ruim 80 procent van de lopers zegt dat blessures een van de hoofdredenen zijn om sowieso te stoppen met de hobby. Ook vallen runners vaak uit in aanloop naar een wedstrijd. Vos betoogt dat smartphone-apps en sporthorloges hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Vrijwel alle hardloop-apps benaderen de recreatieve lopers als homogene groep en niet als individu, weet Vos. "Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters", zegt hij. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering en niet op gezondheidsbevordering.

De sportprofessor gaat zich bij de TU/e bezighouden met onderzoek naar de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Vos en zijn collega's hebben hiervoor een intelligente sportapp ontwikkeld met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. De app biedt onder meer een trainingsschema dat overbelasting en blessures moet voorkomen.

Sportapps doen te weinig aan gezondheid
Sportapps doen te weinig aan gezondheid (Foto: BuzzT)

DENK: racismepolitie in strijd discriminatie

DENK heeft donderdag een uitgebreid plan tegen discriminatie en racisme gepresenteerd. De politieke beweging oppert een reeks maatregelen: van een racismepolitie en gebiedsverboden voor notoire racisten tot een nationale feestdag om verscheidenheid te vieren.

Farid Azarkan presenteerde de plannen in het tv-programma Pauw. DENK noemt racisme en discriminatie hardnekkige problemen en wil de strafrechtelijke aanpak verbeteren. Daarvoor moeten duizend agenten worden opgeleid tot experts op het gebied van racisme en discriminatie, om aangiften beter af te kunnen handelen.

Mensen die discriminerende uitlatingen hebben gedaan, wil DENK verplicht in gesprek laten gaan met mensen uit de groep die onheus is bejegend. Voor racistische veelplegers wil DENK desnoods een gebiedsverbod.

Loksollicitaties
Om mensen te verbinden wil de beweging met de Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu en presentatrice Sylvana Simons een nationale feestdag om de diversiteit in Nederland te vieren. De termen allochtoon en autochtoon moeten worden afgeschaft.

DENK wil dat het speciale team tegen arbeidsdiscriminatie van de Inspectie SZW wordt uitgebreid. Met 'loksollicitaties' moet de inspectie gaan controleren of bedrijven sollicitanten discrimineren.

In het onderwijs zou meer aandacht moeten komen voor de geschiedenis van migranten en het Nederlandse slavernijverleden. Als het aan DENK ligt worden bovendien straatnamen en musea 'gedekoloniseerd'. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld de Coentunnel een andere naam krijgt. Die is volgens de beweging vernoemd naar een "racistische en brute kolonisator".

DENK: racismepolitie in strijd discriminatie
DENK: racismepolitie in strijd discriminatie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.